Вижте ставките за преходна национална помощ за тютюн Кампания 2023 Най-много средства отиват при производителите на дребнолистен тютюн сорт Басми, изплащането се очаква до края на март

На Консултативния съвет по тютюна, който се проведе във вторник в аграрното министерство, са гласувани единичните ставки по сортови групи тютюн за Кампания 2023 по интервенцията „Преходна национална помощ за тютюн“.

Преди това трите браншови организации в сектора – Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010, Съюз на производителите на ориенталски тютюни в България и Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България, са сключили нотариално заверено споразумение, което е входирано в деловодството на аграрното министерство, съобщи за Агри.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010. 

За четирите сортови групи тютюн единичните ставки са следните:

Басми 
До 2 000 кг – 5.50 лв./кг за 6330 бенефициенти
Над 2 000 кг – 4.13 ст./кг за 701 бенефициенти

Каба Кулак 
Единична ставка – 4 лв./кг за 742 бенефициенти

Бърлей
Единична ставка – 4 лв./кг за 446 бенефициенти

Вержиния
Единична ставка – 3 лв./кг за 76 бенефициенти.

Общо кандидатите за четирите сортови групи тютюн са 8 295 стопани. 

„Приоритет в разпределението на средствата, съгласно споразумението между трите браншови организации в сектора, имат производителите на най-масовата сортова група тютюн в България – Басми. В нея попада над 70% от цялото производство на България като обем. Близо 80% от кандидатите са тютюнопроизводители на Басми. Това са най-дребните, най-малките, най-малоимотните, затова им се дава приоритет“, уточни Филев.

Общият пакет средства, който ще се разпределя за Кампания 2023, е 71 млн. лева, които са заложени в бюджета за 2024 година.

Съгласно индикативния график на ДФ „Земеделие“ средствата се очаква да бъдат изплатени до края на месец март. 

Агри.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *