Кравата – климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт „Агроскоп“ в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от „Агроскоп“ измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Източник: Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *