Международният фестивал в Неделино ще се проведе на 6, 7 и 8 септември

Община Неделино обяви, че честванията по повод 50-та годишнина от обявяването на Неделино за град и провеждането на XXIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народни песни с международно участие ще се проведат на 6, 7 и 8 септември 2024 г.

Целта на фестивала е да популяризира неделинския двуглас като уникална песенна проява в Родопите, както и да насърчи да даде на децата да покажат таланта си.

Неделинският двуглас е едно уникално певческо пеене, което е обект на много изследвания, посочи кметът на родопския град Боян Кехайов.

Още през далечната 1954 г. академик Николай Кауфман се опитва да го нотира и да издаде първите трудове, свързани с изследването на Неделинския двуглас, предоставя кметът.

Именно поради тази причина паркът в центъра на Неделино носи своето име.

Академик Кауфман има издадени множество трудове за Неделинския двуглас и го представя на широката общественост чрез сестри Георгиеви, сестри Чакърови и много други изпълнители.

Много автори искат да изследват това уникално явление. През 2017 г. Неделинският двуглас е обявен за учебна дисциплина в Музикалната академия в Пловдив, както и част от Държавните изпити по народно пеене.

Община Неделино има подписан Меморандум с Великотърновския университет и студентите посещават родопския град с идеята да изследват Неделинския двуглас и да съхранят част от песните, каза Боян Кехайов.

Издадена е и книга, в която са описани по-голямата част от песните, за да може да ги оставим на идните поколения, сподели кметът Кехайов.

Той подчертава, че експерти от ЮНЕСКО също са изследвали уникалния Неделски двуглас като нематериално-културно наследство с международен характер.

Източник: smolyaninfo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *