Кирил Вътев: Каквото и да направим, земеделците ще протестират

Каквото и да се направи, земеделците ще протестират и аз бих застанал до техния протест. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти за планирания протест на земеделските производители. Коментарът си той направи, след като участва на официалната церемония в Арена София по надграждането на най-известните спортисти.

„Поемам вина за климатичните промени, за Зелената сделка на ЕК. Какво очаквате да ви кажа, когато утре предстои важна среща с всички земеделски производители. Бих бил много горд, ако успея да обединя земеделските производители. Бих поел вината за протестите в Германия, Франция, Италия и в целия ЕС. Очаквам и оттам да ми поискат оставката“, иронично коментира Вътев.

По думите му анализите не са спрени да се правят от началото на тази година за възможностите за финансиране. Нека да видим утре как ще протече разговора. Категорично, каквото и да се направи утре, каквото и да се реши, земеделците ще протестират. И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмбингов внос от трети страни, но не само Украйна, които не изпълняват тежките стандарти по зелените изисквания на ЕС, подчерта Вътев.

Той посочи, че всеки може да интерпретира всякак протестите и всеки може да се възползва от тях. Бих ги подкрепил и за още нещо, като човек, който идва от тези среди – за несправедливото разпределение на добавената стойност от цялата агрохранителна верига, за което ние сме подготвили законопроект и вече се обсъжда. В цяла Европа изискванията са почти едни и същи, което означава общоевропейски проблем. Излизат непрекъснато материали в коя страна, какви мерки са взети в по-голямата си част до момента, виждаме, че се предлагат данъчни облекчения, каза още Вътев

Източник: News.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *