Вижте невероятната етнографска изложба в Мутафчиевата къща в Ивайловград Припомняме, че тази година се навършват 110 години от прогонването на малоазийските българи от Турция

Нов живот

Вижте тази невероятна етнографска изложба от носии и предмети от бита на малоазийските българи в Мутафчиевата къща в Ивайловград, посветена на Деня на Ивайловград – 14 февруари.

Тя е голяма част от сбирката на село „Пелевун“, където сградата, в която бе разположена, се нуждае от ремонт. Не се знае това кога ще стане, което значи, че изложбата още дълго ще може да се разглежда в Туристическия център от жителите и гостите на града.

Припомняме, че тази година се навършват 110 години от прогонването на малоазийските българи от Турция. Основната колония там е създадена от ивайловградските села – Камилски дол, Хухла и Горноселци. Въглищарите от тях са създали село Коджабунар, то привлича все повече и повече нашенци, разраства се, от него се отделят още села.

Много от потомците на тези българи по-късно се връщат в Ивайловградско и сега населяват Пелевун, Свирачи, Орешино, Белополяне, Железино, Ленско, Кондово, квартал Лъджа на Ивайловград и други села. От малоазийските българи има заселени в Бургаско, Варненско, Свищовско, а и другаде из България.

Добре е да отделим повече внимание на тези горди нашенци, за които малко се знае, запазили език, бит и култура далеч от родните огнища.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *