Герме бунар очаква пролетни води

Иво Георгиев

Както твърди известният геолог и познавач на Източните Родопи Стела Тодорова, водопадите се формират поради различната твърдост на скалите, през които минава водата. Това се вижда ясно и при водопада „Дупката“ или наричан още „Герме“ край село Шипок. Горната плоча е от твърда скала и стои като козирка. В нея е дупката, през която се провира водната струя. Отдолу я подпира мека скала, която лесно се рони и скоро може би ще дойде момент когато цялата горна плоча ще рухне и водопада ще остане само на старите снимки.
Е, по това време, вода няма много, поради сухата до момента зима, но както се казва – малко, но от сърце. А бръшлянчето виси от скалата, специално за разкрасяване на пейзажа.
И други скални феномени в района се казват с това име „герме“. Думата има значение на „опънат, изпънат“. Една от скалите с ниши край Скалина се нарича така от местните хора, а също и внушителната отвесна скала, от която сълзи лековитата вода на „Дамбалъ“, която събира стотици хора през нощта на 5-ти срещу 6-ти май, всяка година.

Източник: Facebook – Ivo Georgiev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *