Ура! Имаме си дом!, скандират куклените артисти в Кърджали точно преди 50 години На 4 март 1974 година отваря врати залата до Тракийския клуб

Ваня ИВАНОВА

На 4 март преди 50 години кукленият състав при Държавния драматичен театър «Димитър Димов» в Кърджали стъпва на своя собствена сцена. За първи път пред малките палавници се вдига завесата в залата до Тракийския клуб. Известният кърджалийски архитект Миладин Ахчиев прави необходимото преустройство на салона и тя достига капацитет от 120 места. По онова време малко куклени театри в България могат да се похвалят със собствен дом.

Актьорите толкова дълго са очаквали този миг, че куклите им се появяват с лозунг „Ура! Имаме си дом!“. Първата пиесата, играна на новата сцена, е „Червените дяволчета“ от Христо Илиев.

Калин Врачански на сцената в Кърджали

През годините кукленият театър преминава през различни перипетии и сътресения. В един момент, когато се ръководи от Ира Влахова, попада в черния списък на Министерство на култура и е застрашен от закриване. Решават да го отделят от драматичния и той заживява като самостоятелна културна институция, с директор Георги Дончев. Не минава много време, и пак го връщат под шапката Драматично-куклен театър.

Калин Врачански: В Кърджали играх в куклени спектакли, за които се говореше в цяла България

„Безопасна приказка“, 2022 година

Тогавашният директор Димитър Игнатов през 2002 година се захваща с възраждането на кукления театър. Кани известния преподавател във ВИТИЗ проф. Румен Рачев – той довежда в Кърджали цяла група от наскоро завършили свои възпитаници. Присъединява се и един драматичен актьор, днес филмова звезда и любимец на театралната публика – Калин Врачански. Професорът и асистентката му доц. Боряна Георгиева започват репетиции на постановката „Български народни приказки и песни“. Творческите отношения между преподаватели и студенти прерастват в професионални, което дава добър резултат. Участват в престижни фестивали и конкурси за куклени постановки, откъдето се връщат с редица награди. В театралните среди се заговаря за високите качества на представленията и за талантливата трупа.

Последната премиера на кукления театър – „Принцесата и граховото зърно“

Днес кукленият театър е част от Театрално-музикалния център и продължава вече 50 години да радва малки и големи зрители в залата до Тракийския клуб.

Екипът, създал „Принцесата и граховото зърно“, 2024 година

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *