Кукерите в ивайловградския квартал Лъджа отново извиват уникалното ляво хоро Прогонването на злите сили започва в 9,30 часа на 16 март

Валентина ИВАНОВА

Уникалното ляво хоро отново ще се извие на площада в ивайловградския квартал Лъджа. То е част от известния Кукеровден, един от най-големите празници, провежда се винаги в навечерието на Сирни Заговезни. Според народното поверие, кукерите прогонват злите сили и духове. Традицията се пази от 1914 година, когато българи от Мала Азия се заселват в тогавашното село Лъджа.

Кукерите са с различни маски, обличат се като стражари, поп, булка и младоженец, мечка и мечкар и др. Най-важният персонаж е Беят – водач на кукерската група. Да заеме този пост всяка година се излъчва най-достойният. Именно от дома на Бея тръгва шествието, което обикаля от къща на къща, гони злите духове и благославя за здраве и берекет. «Колкото по-далеч се чуват чановете, толкова по-надалеч да бяга злото», е мотото на кукерите.

В 12,30 е ритуалът по заораване на площада в Лъджа, където кукерите изпълняват уникалното си ляво хоро. След него започва народното веселие, а в 17 часа предстои избирането на новия Бей.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *