Предлагат затворено училище в Неделино да се превърне във фестивален център 

Общините Мадан, Рудозем, Неделино, Борино и Девин участват в обща концепция за устойчиво екологично и социално–икономическо развитие на селските общини в Смолянска област с индикативна стойност от 5 700 000 лв.

По нея в община Рудозем предвиждат мерки за развитие на туризма, сред които облагородяване около пещера „Боевска дупка“, от община Мадан акцентират на създаване на атракция „Римски мостове“,  а община Девин залага на изграждане на балнеоложки център с къмпинг и парк и преустройство на съществуващата общинска баня за лековитата минерална вода в м. „Беденски бани“.

В Неделино фокуса е върху популяризирането на самобитното неделинско двугласно пеене, което е кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. От управата имат намерение да изградят фестивален център за Националния фолклорен фестивал „Неделински двуглас“, който се провежда всяка есен, пише Смолянпрес.

Целта е сградата на ОУ „В. Левски“ в центъра на Неделино да има нов живот, свързан с образованието и фолклора. Тя е в окаяно състояние, тъй като преди 20 години, когато е затворено училището, сградата е била изцяло изтърбушена за вторични суровини.

„Тя обаче е уникална с възможностите си като учебна организация и 9 дка площ, в които може да се развие фестивален център, в който да се настаняват участниците от фестивала. Сега изпитваме трудности къде да ги настаним“, каза кметът на Неделино Боян Кехайов. В сградата е планирано да се настаняват и студенти за стажове от Пловдивския университет за музикално и танцово изкуство, които изучават като задължителна дисциплина Неделинския двуглас, както и студенти от Великотърновския университет, които пък изучават диалектните форми. И с двата ВУЗ-а община Неделино има споразумения за стажовете на студентите, но няма къде да ги настанява и къде те да провеждат занятията си. „Искаме в този фестивален център да има зали за репетиции и всички удобства, и от друга страна да запазим общинската собственост и предназначението на училището, което отново да е учебен център.  Най-характерното за нас е Неделинския двуглас, така че приоритет ни е от изоставена база да стане атрактивното ни място“, каза Кехайов.

Общините, участващи в концепцията, предвиждат и мерки за управление на риска от природни бедствия, като Рудозем, Девин и Мадан са набелязали мерки в защита срещу наводнения, а Неделино и Борино предвиждат мерки при защита от свлачища и срутища.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *