Вятърът на промяната беляза местните избори в Турция Нова карта на политическото пространство

Стотици хиляди жители на Истанбул празнуваха до разсъмване (часа на рамазанския сахур – бел.авт.) победата на местните избори на основната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия (НРП). Улиците около сградата на Истанбулската голяма община в квартал Сарачхане почерняха от хора от различни възрасти. С червени знамена и постери на Ататюрк хората, сред които преобладаваха младите, някои дошли с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, клаксоните на колите огласяха наоколо, предава БТА.

Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, спечели за втори път този пост, но този път с още по-внушителен, рекорден резултат.

Според неофициалните резултати при преброени около 95 на сто от бюлетините, той води с един милион гласа преднина (предишните избори през 2019 г. бе спечелил с 800 000 гласа повече) или с 50 на сто преднина пред опонента от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, който получи 41,4 процента.

В първата си реч пред многохилядното множество, след като стана ясно, че води убедително пред Курум, Имамоглу запретна ръкави – характерен негов жест, познат от предишните избори, когато Ердоган бе касирал вота. Той посочи, че започва нов период в живота на истанбулчани.

“Спечели този прекрасен 16-милионен Истанбул, спечели неговото голямо семейство. Този мегаполис е уникален, защото съвместява хора от различен етнически произход с различни вярвания. И те имат право да бъдат неговите стопани, а не да чакат нечия милост“, каза кметът .

Имамоглу спечели този път в напрегната обстановка, която бе изпълнена с компромати, заплахи и нападки от страна и на управляващите, и на бившите съюзници на НРП в Националния алианс. Ердоган лично агитираше на митингите срещу Имамоглу и изпрати министри от правителството да агитират в подкрепа на опонента Мурат Курум. Всички партии издигнаха свои кандидати с цел да разпилеят гласовете за Имамоглу. Борбата между фракциите в НРП също бе насочена към подкопаване на имиджа му. Но Имамоглу успя да спечели най-трудната победа като градоначалник на 16-милионния мегаполис на Турция, за който самият Ердоган обича да казва ”Който владее Истанбул, владее Турция“.

В Истанбул НРП печели 25 от общо 39-те общини. Считаните за крепост на ПСР общини – Юскюдар на азиатския бряг, централната община Бейоглу и Еюпсултан този път бяха спечелени от НРП.

Община Байрампаша, която 22 години се управляваше от ПСР, този път бе спечелена от кандидата на НРП, който бе подкрепен от местната изселническа организация на българските турци Бултюрк.

Авджълар, Картал и Малтепе, които са компактно населени с изселници от България, отново бяха спечелени от НРП, която поддържа близки отношения с изселническите организации.

Според предварителните резултати НРП увеличава и присъствието си в общинските парламенти от 28,53 на сто на 33,56 процента, което е важно постижение, тъй като в истанбулската голяма община мнозинството в общинския парламент бе на ПСР.

Кметът на Анкара Мансур Яваш пък спечели с почти двойна преднина пред опонента си Тургут Алтънок, който също имаше силната подкрепа на Ердоган. НРП увеличи броя на спечелените общини в Анкара от 3 на 16.

Управляваната в продължение на три мандата от кмет на Партията на националистическото движение община Етимесгут в Анкара премина в ръцете на НРП. Кметския пост спечели един от най-популярните турски актьори – Eрдал Бешикчиоглу, който се прочу с ролите си на неподкупен полицейски и държавен служител. Бешикчиоглу спечели поста с почти двойно по-висок резултат от досегашния кмет Енвер Демирел.

Анализаторите отбелязват, че Турция осъмна с нова карта на политическото пространство, в която преобладава червеният цвят на НРП вместо оранжевия на ПСР, който доминираше от 22 години насам.

Народнорепубликанската партия, която е най-старата политическа формация на Турция, създадена от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, на проведените вчера местни избори постигна успех, какъвто не е постигала от 22 години насам. ПСР дойде на власт преди 22 години, спечелвайки местните избори.

“НРП за пръв път от 47 години насам излезе първа на избори, като води засега с 37,47 на сто пред Партията на справедливостта и развитието, която за пръв път от 22 години насам е втора с 35,67, посочва анализаторът Гьокчер Тахинджиоглу.

Към трите метрополии на Турция – Истанбул, Анкара и Измир, НРП прибави и Бурса.

Вятърът на промяната задуха и в населения компактно с изселници от България и Балканите град Бурса, четвъртият по големина индустриален център на страната. Поста кмет на голямата община спечели Мустафа Бозбей – дългогодишен кмет на община Нилюфер. Една неочаквана за ПСР загуба, тъй като Бурса няколко поредни мандата бе крепост на управляващата партия.

ПСР изгуби 4 метрополии и 12 големи общини, които спечели през 2019 г., а също общините Адъяман, Килис, Шанлъурфа и Йозгат, населени с консервативно население, което наистина е изненадващо, тъй като дълги години доминираше в тях.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който обикновено след избори произнася реч на победата от балкона както в Истанбул, така и в Анкара, в полунощ от Истанбул отиде в Анкара пред централата на ПСР, където го очакваха сподвижници и симпатизанти.

„31 март за нас не е край, а повратна точка“, каза Ердоган, подчертавайки, че не са могли да постигнат резултатите, които са искали от местните избори. „Ние ще анализираме резултатите от изборите за местната администрация в органите на нашата партия и ще си направим нужната самокритика“, каза Ердоган, цитиран от ТРТ Хабер.

Според първите коментари значителен брой избиратели на ПСР, особено в източните провинции, не са отишли да гласуват и са упражнили т.нар. наказателен вот.

Твърди се, че ПСР е изгубила 5 милиона гласове на тези избори.

Както писа БТА, изненадата на местния вот поднесе Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан, която с 6,1 процента стана трета. Някои анализатори се питат дали няма да заеме мястото на ПСР.

Анализатори отбелязват спад във вота и на Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели, съюзника на Ердоган.

Прокюрдската партия ДЕМ води на изборите в седем окръга в Източна и Югоизточна Турция, но там надпреварата продължава.

Тепърва предстои да се анализират задълбочено резултатите от местния вот.

Но може да се каже, че икономическите трудности, поскъпването на живота (границата на глада е около 19 000 турски лири, а минималната заплата е 17 000 турски лири), ниските пенсии, непосилните разходи за препитание, особено за пенсионерите, които наброяват 15,8 млн. души, поскъпването на лекарствата, проблемите на здравната система, безработицата сред младите хора, девалвацията на турската лира “накараха милиони гласоподавателите да кажат стоп на ПСР, която управлява 22 години“, посочват анализатори.

“Отмъщението на пенсионерите надделя. Народът показа червен картон на правителството. Вотът в неделя показа, че няма власт, която да устои на празната тенджера”, коментира анализаторът Дениз Зейрек.

“Експлодираха гласовете на недоволството”, посочва вестник „Тюркие“.

Според проправителствения вестник „Йени Шафак“ “31март е послание на избирателя до ПСР”.

Вестник „Карар“ определя изборите като ”земетресение на урните”.

Близки до ПСР анализатори посочват, че „управляващата партия не можа да усети грохота на вълната на недоволството, която идва от недрата на електората“.

Спечелването на местните избори от опозицията е източник на мотивация за НРП и нейния електорат след миналогодишното поражение на парламентарните и на президентските избори, от една страна, а от друга – сигнал за ново отношение опозиция-правителство.

“Предстои ново раздаване на картите в политиката”, посочва в. „Йеничаг“.

Според в. „Милли газете „резултатите от 31 март са послание за нови избори“.

Изборите на 31 март и тежкото поражение на Партията на справедливостта и развитието ще имат шокиращи последици в политиката. Резултатите показаха, че абсолютният победител в изборите е НРП на Йозгюр Йозел и кметовете на Истанбул и Анкара – Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. А също и Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан, която си гарантира постоянно място в политиката, посочва анализаторът Мустафа Караалиоглу.

Оправдаха се прогнозите, за които писа и БТА, че на 1 април сутринта 85-милионна Турция ще осъмне в различна политическа среда и нов политически баланс.

Турските избиратели, които гласуваха на първите във второто столетие на страната избори и на които по традиция показаха висока политическа активност, около 75 на сто според неофициалните резултати, избраха ръководствата на общините за предстоящите 5 години. И в същото време открехнаха вратата към нов политически климат, посочи анализаторът Харун Мюфтюоглу.

Водещи световни медии като БиБиСи, Асошиейтед прес, Франс прес и китайската Синхуа наблюдаваха внимателно изборите чрез свои специални пратеници. В навечерието на вота за Истанбул БиБиСи посочи, че кандидатът на ПСР Мурат Курум ще спечели, но прогнозата не се оправда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *