Екрем Имамоглу – основният претендент за креслото на Ердоган

Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен претендент за властта на Реджеп Тайип Ердоган, след като се пребори с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) – политическата сила на турския президент на местните избори от 31 март 2024 г.

След като спечели комфортна победа и запази поста си на кметските избори, 53-годишният Имамоглу е разглеждан от много анализатори като потенциален бъдещ президент.

Той има много общи черти с Ердоган: и двамата са ръководили Истанбул, имат семейни корени в източната част на Черноморския регион и политическата им кариера е била възпрепятствана от турските съдилища. В младежките си години и двамата са били запалени футболисти. И двамата мъже притежават силна способност да се харесат на избирателите, но се разминават, когато става въпрос за тяхната политика. Самият Имамоглу, приветлив бивш бизнесмен, женен с три деца, е казвал: „Идеите ни до голяма степен са противоположни.“

Ердоган влезе в политиката с ислямистка партия и след като пое управлението през 2002 г., преобрази светската държава. За разлика от него Имамоглу е от твърдо светската Републиканска народна партия (РНП), към която се присъединява през 2008 г., а през 2014 г. става кмет на истанбулския район Бейликдюз. Успехът на Имамоглу се дължи на способността му да разшири призива на социалдемократическата РНП, за да привлече по-консервативни избиратели.

Той доказа това през 2019 г., като нанесе най-голямото поражение на партията на Ердоган ПСР от две десетилетия насам и победи нейния кандидат не веднъж, а два пъти. Съдът анулира победата му през март същата година, само за да може той да спечели с по-голяма разлика на повторните избори през юни.

Кметът на Истанбул си изгради медиен образ и проведе мащабни кампании в социалните мрежи, които едновременно повишиха популярността му и лазиха по нервите на много избиратели. Междувременно държавните медии се опитаха да го представят в негативна светлина. През януари 2022 г. проправителствените медии бяха залети със снимки от камери за наблюдение, на които той вечеря с британския посланик в рибен ресторант, докато Истанбул се бори със снежна буря. Снимките допринесоха за представянето на кмета от страна на правителството като недосегаем и подкрепян от Запада. Проблемите му се усложниха от факта, че Ердоган си приписваше заслугите за много от важните проекти, които модернизираха Истанбул през последните години.

Правни битки и среща с кюфтета

Самият Имамоглу се сблъсква със съдебни проблеми. След победата му през 2019 г. съдия го осъди на две години и половина затвор, като му наложи политическа забрана за обида на държавни служители. Апелативният съд все още не се е произнесъл по делото. Присъдата повтори опита на Ердоган, който през 1999 г. беше вкаран за кратко в затвора за рецитиране на стихотворение, което съдът определи като подбуждане към религиозна омраза. Миналата година друг съд започна дело срещу Имамоглу по обвинение в манипулиране на търгове, за което се предвижда присъда от три до седем години. Критиците на Ердоган смятат, че делата са опит да му се попречи политически. Ердоган и неговата ПСР отричат това. Въпреки създадените от страна на Анкара пречки, които описва Имамоглу, той заяви, че администрацията му е осигурила услуги и развитие в Истанбул – град с 16 млн. жители, който е двигател на турската икономика.

Мегаполисът е на един свят разстояние от черноморската провинция Трабзон, където е роден през 1970 г. и прекарва щастливото си детство сред „буйната зелена природа, бурното море и каменните улици“. Той учи в Истанбулския университет и завършва бизнес администрация през 1994 г. – годината, в която Ердоган става кмет – преди да започне работа в строителния бизнес на семейството си. Любовта му към футбола го подтиква да стане администратор в отбора на родния си град Трабзон. Наскоро Имамоглу си спомни за светската обстановка, в която за първи път се пресичат пътищата му с Ердоган. В средата на 90-те години на миналия век, след като Ердоган станал кмет, той посетил ресторанта за кюфтета, който младият Имамоглу стопанисвал в истанбулския квартал Гюнгьорен. „Той яде кюфтета в моя ресторант. Не му взех парите. Той няма да плати тази сметка, докато е жив.“ – разказва Имамоглу.

Много анализатори сега прогнозират по-нататъшен успех за Екрем Имамоглу. „Ако тези избори не бъдат отменени поради възражения по някакъв начин, той ще стане президент през 2028 г.“, прогнозира Озер Сенкар, ръководител на социологическата агенция Metropoll.

 

Източник: Епицентър

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Тоя от снимката как прилича на българина Иван Тодоров – доктора който преди време беше убит .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *