Търсенето на „Златна виза” в Гърция расте

Още преди да бъде даден гратисен период до края на август, интересът продължава да не намалява

Новите заявления за петгодишни разрешения за пребиваване по програмата „Златна виза” продължават с неотслабваща сила, като през първите два месеца на тази година са подадени 1299 нови молби, в сравнение с 1248 молби, подадени през съответните два месеца на миналата година, съобщава електронното издание на в. Kathimerini, цитирана от Труд..

Общо се изчислява, че от началото на програмата до днес са придобити 24 000 имота с минимална инвестиционна стойност от 6 млрд. евро.

Тази цифра се основава на активни постоянни разрешения за инвеститори, които възлизат на 15 865 (12 529 първоначални разрешения и 3 336 подновявания), но също така и на 8 137 първоначални заявления за разрешителни, които в момента чакат.

Въз основа на данни от Министерството на миграцията и убежището през 2023 г. са одобрени 4444 разрешителни, съответстващи на продажби на недвижими имоти на минимална стойност от 1,1 милиарда евро. През първите два месеца на тази година са издадени още 664 разрешителни.

През следващия период, по-конкретно за близо шест месеца, се очаква да се наблюдават големи инвестиции за придобиване на жилища, отговарящи на критериите за издаване на разрешение за пребиваване по програмата.

Неотдавнашното гласуване на поправката, която промени условията на програмата, дава гратисен период до 31 август, вместо 30 септември, който беше първоначално планиран.

Дотогава желаещите ще могат да си осигурят правото да получат разрешение за пребиваване по досегашния режим, стига да имат сключен частен договор или предварителен договор за покупка на имот (с 10% първоначална вноска и в двете случаи) до края на август. След това се дава време до края на 2024 г. за подписване на окончателния договор за продажба.

Според Илиас Папагеоргиадис, ръководител на MORE Group, „пазарът не беше изненадан с промени за една нощ. Това е лошо, тъй като още една година ще живеем със страничните ефекти от неправилното функциониране на институцията „Златна виза“, но е и добре, тъй като сериозната държава не променя фактите за една нощ.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *