Протест с искане за реформи пред горското стопанство в Ивайловград

Представители на фирми от дърводобива протестираха по обяд пред Държавното горско стопанство в Ивайловград.

Исканията на протестиращите са за реформа на горския сектор и неговата деполитизация. Недоволството им е срещу феодализирането и самоуправството на горските директори по места с публичен ресурс, какъвто е дървесината.

Конкретен повод за протеста в Ивайловград е след изнесена информация от земеделското министерство за проверка на продажбата на 3 000 кубика дървесина без търг, договаряне и обявление на гръцки гражданин, което според един от лидерите на протеста Тодор Топалов поражда съмнения за корупция.

Протест
Тодор Топалов

Той се оплака от опити за смачкването на фирми, които работят на територията на горското стопанство заради изнесената информация до Народното събрание. „Аз бях заплашван от местни феодали със смачкване на бизнеса ми“, заяви Топалов. Той вече е подал сигнали до прокуратурата и съда, като се подготвят и нови.

„Трябват реформи в горите, иначе този бранш ще загине. Задачата ни е да обединим горския сектор и чрез граждански натиск да поставим проблемите, а чрез диалог с администрацията и неправителствения сектор да структурираме решенията за реформа“, каза още Топалов, който допълни, че протестите ще продължат, включително и в други градове, до пълното реформиране на сектора.

Източник: haskovo.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *