Алейна Мехмед от Кърджали достигна до финал на Европейското по бокс Излиза в събота в битка за златото срещу полякинята Юлия Хана в традиционната си категория +81 кг

  • Състезателката на „Локомотив“-София започна спортната си кариера в „Арда бокс“

Валентина ИВАНОВА

След категорична победа над литовката Веста Прапуолените в петък, 12 април, българската националка Алейна Мехмед се класира на финала на Европейското първенство по бокс за младежи и девойки. Талантливата ни състезателка ще играе за златния медал в категория до 81 килограма на шампионата в Пореч, Хърватия, срещу Юлия Хана (Полша).

Победата в Пореч

Девойката от Кърджали не остави никакъв шанс на състезателката от Литва и постигна чиста победа с 5:0 съдийски гласа. Тя е откритие на Стоян Узунов, треньор на клуб «Арда бокс», където започна спортната й кариера. От 2023 година е състезателка на столичния »Локомотив», където работи усилено под наставленията на олимпийската шампионка Стойка Кръстева.

Узунов е наблюдавал внимателно двубоя срещу литовката и е сред първите, които се е обадил по телефона, за да я поздрави. Той сподели пред «Нов живот» задоволството си от доброто представяне на Алейна и най-вече от показана игра. Отчита нейното израстване и очаква още много успехи. Треньорът на «Арда бокс»  припомни плахото начало на ученичката от Езикова гимназия «Христо Ботев» и първите й стъпки на държавните шампионати. Тя достигна до международния ринг благодарение на собственика на машиностроителната компания «Кяшиф» ЕООД, оказал решаваща подкрепа за нейното първо участие на състезание в чужбина. На турнира за Купата на нациите в Сърбия през 2022 година Алейна се представи блестящо и спечели единствения златен медал за България.

Алейна във фирма „Кяшиф“ през август 2022 година

Девет български таланти участват на Европейския шампионат в Хърватия в конкурентна среда на близо 330 състезатели. Трима от тях достигнаха до финалите. Националите ни са водени от олимпийската шампионка Стойка Кръстева и Фикрет Ереджебов.

Европейското първенство за младежи и девойки ще продължи до 14 април.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *