Световноизвестният ансамбъл Филип Кутев гостува в Кърджали за първи път

  • Събитието е на 6 юни 2024 година от 19 часа в театъра

На 6 юни от 19 часа любителите на българската народна музика в Кърджали ще станат част от националното турне за 2024 година на Национален фолклорен ансамбъл «Филип Кутев».

Формацията е основана преди 73 години от композитора, чието име носи днес. Тя ще представи самостоятелен двучасов концерт „Извори“, включващ няколко премиерни музикално-танцови постановки на творческия тандем – хореографа Ивайло Иванов и директора и диригент на ансамбъла – Георги Андреев.

Припомняме, че Георги Андреев е известен български композитор и музикант. Завършва Музикалното училище в с. Широка лъка със специалност гъдулка, а през 1995 се дипломира с отличие в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по композиция на проф. Александър Текелиев.

„Quarto“ квартет

В творчеството си обединява класическата хорово-оркестрова музика с традиционните ритми и фолклорни стилове. Автор на над 400 авторски и аранжирани песни и пиеси за оркестър, хор и солисти.

Негова музика е изпълнявана и в зали като „Роял Алберт Хол“ – Лондон, „Кенеди Център“ – Вашингтон, „Симфони Хол“ – Осака, „Ейвъри Фишер Хол – Линкълн Център“ – Ню Йорк и други.

Имал е шанса да свири заедно със световно известния британски цигулар Найджъл Кенеди.

Георги Андреев

От 1994 до 2000 г. работи като диригент на оркестъра на на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, а от началото на 2021 година е негов директор.

Тази година Георги Андреев реализира проекта „Гласове и струни“ със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“ и нашумелия струнен „Quarto“ квартет.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *