Ученици от ОДК обменяха опит с техни връстници от Панагюрище

Нов живот

На 12 и 13 април представители на Детски и младежки парламент към ЦПЛР–ОДК Кърджали с ръководител Нели Карабашева посетиха гр.Панагюрище и взеха участие  в Среща–обмен на добри практики „Младежи в действие“, съвместно с Общински ученически съвет към ЦПЛР гр. Панагюрище. На събитието присъстваха директора на ЦПЛР Панагюрище Недялка Наплатанова и Златка Пеньова, директор на ОДК Кърджали.

На срещата двете младежки организации представиха с презентации дейността си, споделиха опит и обсъдиха бъдещи съвместни инициативи. Срещата бе подчинена на темата за екологията и предстоящия Ден на Земята. Участниците работиха във фокус групи, разделени в 3 направления – „Екологични инспектори“, „Активни граждани“ и „Инициативни граждани“. Младежите се обединиха около идеята, че опазването на общия ни дом Земята, трябва да е наша ежедневна грижа, а не само в един ден от годината да се грижим за нея. Така те взеха решение за провеждане на различни екологични дейности всеки в своя град – засаждане на фиданки, предложение до общинските ръководства за увеличаване на велоалеите и екологични пешеходни маршрути, информационна кампания „ДА на бамбуковите четки, НЕ на пластмасата“. В края на срещата младите хора от Кърджали и Панагюрище засадиха две иглолистни дървета в двора на ЦПРЛ Панагюрище.

Учениците от Детски и младежки парламент Кърджали имаха възможността да посетят и културно – исторически места в гр.Панагюрище и местността Оборище.

През миналата година момичетата и момчетата от Панагюрище посетиха своите връстници в Кърджали, където се включиха във формата „Световно кафене“ на тема „Младежка активност, толерантност и приятелство“.

Срещата се реализира, чрез Общинския план за младежта за 2024 г. на Община Кърджали.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *