Окръжен съд – Кърджали отбеляза Деня на българската конституция и професионалния си празник Посрещна ученици и граждани в Деня на отворените врати

Нов живот

Окръжен съд – Кърджали за поредна година отвори врати и посрещна ученици и граждани в Деня на отворените врати.

На 16 април 2024 г. по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на българският юрист и съдебните служители, гости на магистратите и съдебните служители от съда бяха ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали, взели участие през учебната година по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Те облякоха тогите на магистратите и влязоха в ролите на участници по съдебно дело, като разиграха симулиран наказателен процес по действителен съдебен казус.

Освен тях, гости на празника бяха и прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали, участващи съвместно със съда като лектори в Образователната програма, както и ученици от Професионална гимназия по икономика – Кърджали заедно с техен преподавател.

Инициативата Ден на отворените врати се провежда ежегодно в органите на съдебната власт.

Днешният повод, за да отвори врати Окръжен съд – Кърджали е паметната дата 16 април.  На тази дата през 1879 г. в Търново е свикано и проведено Учредителното Народно събрание, което гласува и приема Търновската конституция – първият основен закон на Княжество България. Търновската конституция не само, че възстановява българската държавност, но и възприема изконните демократични за всяко съвременно общество принципи и ценности, действащи и до днес: върховенството на закона, разделението на властите, защита на гражданските свободи, неприкосновеното право на собственост, свободата на личността, равенството пред законите.

Така безспорността на историческия акт на приемане на първата и най-дълго действаща Конституция става повод за обявяване с Решение на Министерски съвет на датата на приемането й 16 април за Ден на Българската конституция и професионален празник на юриста, а от 2010 г. и за професионален празник на съдебните служители.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *