Търновската конституция е сред най-демократичните на своето време, заяви Цвета Караянчева (Снимки) Председателят на 44-тото народно събрание проведе в Кърджали открит урок с ученици

Валентина ИВАНОВА

Дължим на учредителите дълбока признателност за това, че са гласували конституция, която отговаря на интересите на българския народ и една от най-демократичните за времето си. Този основен закон осигурява условия за развитието и възхода на България и гарантира основни права и свободи за гражданите. Това заяви на открит урок с ученици Цвета Караянчева, председател на 44-тото народно събрание, в Деня на българската конституция, 16 април.

В залата в Регионалния исторически музей под звуците на тържествен марш гвардейци внесоха копие на Търновската конституция.

Караянчева припомни, че 21 депутати били назначени в Учредителното събрание, но 96 – били избрани пряко от народа. Тъй като мнозина от избирателите били неграмотни, гласували със зрънца боб и кукуруз, а не с хартиени бюлетини. Две трети от депутатите знаели френски. Имало учители, духовници, лекари и др. За председател бил издигнат 63-годишният Екзарх Антим I. Той използвал звънец-скъпоценна антика от 15 век, изработен в Персия от медна сплав с филигранна гравюра.

Приетият преди 145 години на Учредителното събрание в Търново основен закон регламентира държавното устройство и приема традиционното разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Залегналите в него принципи и ценности, неговият дух на демократичност и равноправие са живи и днес, защото са неотменна част и от съвременната българска конституция. Учредителите вписват в основния закон държавния герб, държавния печат и българския трикольор като израз на самочувствие и стремеж да градят равноправна с другите държава.

Ученици от Школите по история към СУ „П. Р. Славейков“ и СУ „Васил Левски“ – Крумовград, както и ученици от ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Йордан Йовков“, ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“, ПГ по икономика „Алеко Константинов“ и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ припомниха пътя от търновската конституция до днешната. Разказаха за бащите-учредители, сред които Константин Стоилов, Тодор Икономов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков и др.

Цвета Караянчева подари на всяко от училищата копие на Търновската конституция и на Сребърната конституция, издадена през 1911 г., три години след провъзгласяването на независимостта и обявяването на Княжество България за Царство.

Тази конституция показва една воля у българския народ да поеме към независимо държавно устройство. Тя е кулминация на свободните човешки права, които дава, заяви ученикът Любомир Колев от Школа „Историка“ към СУ „П. Р. Славейков“.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *