Фондация „По-диви Родопи“ кани на един „по-див ден“ с разходка и наблюдение на диви животни

Нов живот

Фондация „По-диви Родопи“ кани всички  по-диви приятели и природолюбители на еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни.

Еднодневния преход “eдин по-див ден” с част от екипа на фондацията ще се проведе на 21-ви април 2024 г. (неделя) с начален час 10.00 ч., а разходката ще се бъде в един от ключовите за работата на фондацията райони – Студен Кладенец. На място ще бъде представен нов туристически маршрут и инфраструктура на територията на язовира.

С това събитие ще се отбележи и предстоящия Ден на Земята, който се чества на следващия ден, 22-ри април

Природолюбителите ще научат повече за флората и фауната в района, как и защо се връщат дивите животни, що е то ключов вид, защо се връщат редица тревопасни видове и защо те имат такова огромно влияния върху заобикалящата ни природа и биоразнообразието в Източни Родопи.

От Фондацията ще разкажат как всички техни дейности през последните десет години подпомагат и ускоряват възстановяването на природните процеси и екосистеми. те ще запознаят любителите на природата с “Кръговрата на живота в Родопите”.

Събитието е безплатно, но с предварителна регистрация. Регистрацията ще бъде прекратена при достигане на група от не повече от 25 души. Инициативата се организира с разрешението на  партньорите им от ДУ „Студен Кладенец“.

Фондация По-диви Родопи oт 2014г. е част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа и работи за създаването на изцяло нова природозащитна визия за България.

Главна роля в този новаторска концепция играят дивата природа и естествените природни процеси. Европейските видове диви животни са силно намалели, дори в най-дивите и недостъпни райони. А някои от изчезналите видове играят ключови екологични роли. Именно затова rewilding работи за възстановяване имено на тези ключови изгубени видове, като им предоставя място и
възможност да се завърнат, било то чрез увеличаване на съществуващата популацията или чрез реинтродукция (повторно въвеждане). Реинтродукцията на тревопасни (копитани) животни е най-eфективния начин да се създаде естествена екосистема със сложни хранителни мрежи.

Чрез възстановяване на дивата природа и естественитепроцеси се създават по-диви, по-богати на биоразнообразие местообитания.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Strahotna snimka,a zad tyah-Yumruk Kaya!Krasivi sa Rodopite.No se pitam,dali vazstanoviha patya ot Nanovitsa,do Yazovira,che beshe v okayano sastoyanie!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *