В Нидерландия пак разследват „българска измама“ със социални обезщетения През 2013 г. десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България. Отделът „Социални обезщетения“ е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се регистрират на нидерландски адрес и кандидатстват за обезщетения. Става въпрос за 2000 различни социалноосигурителни номера, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Това се посочва в писмо, което държавният секретар по обезщетенията и митниците Ауке де Врис е изпратила до Камарата на представителите.

През 2013 г. също беше разкрита българска банда, извършвала по този начин мащабни измами със социални обезщетения. Този нов случай изглежда като повторение на случая от 2013 г.

Общественото недоволство около така наречената „българска измама“ според някои е допринесло значително за организираното преследване на измами, при което десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени и впоследствие получиха големи обезщетения. Възстановяването от този скандал с обезщетения все още създава главоболия за Де Врис.

Последствията от скандала с обезщетенията също така затрудняват отдела в предотвратяването на този вид измами, пише Де Врис. По думите ѝ служителите се опасяват да не сгрешат отново. Освен това поради несъответствие със законовата и нормативната уредба са били деактивирани системите за предупреждение, целящи идентифициране на заявления, в които нещо може да не е наред. Службата все още работи върху въвеждането на нов подход срещу измами, който ще намали риска от неправомерно отпускане на надбавки.

В същото време Де Врис предупреждава при тези нови сигнали за измама да не се забравя за хората и човешкото измерение. Възможно е да става дума за лица, които са жертва на злоупотреба с личните им данни. Държавният секретар се позовава и на неотдавнашния окончателен доклад от парламентарното разследване на политиката срещу измамите, който заключава, че в продължение на години правителството е било сляпо за хората и закона.

Източник: dnes.bg

Снимка: архив, БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *