До края на май се очаква да бъде завършен гръцкият път до ГКПП Рудозем-Ксанти

До края на май 2024 г. се очаква да бъде завършен гръцкият път до ГКПП Рудозем – Ксанти.

Това става ясно от думите на директора по планирането и финансирането на Егнатия Одос Петрула Мендизи, която участва в Петата трансгранична конференция по проекта на БТА „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Солун.

Участъкът се намира на вертикалната ос „ Ксанти-Ехинос-границите на България и Гърция“, като свързва АМ Егнатия с границите на двете държави чрез нов пункт Димарио-Рудозем. Осем километра от участъка ще бъдат изградени в планински район, като са предвидени три тунела и осем моста, обяснява Мендизи.

Като основна цел на проекта тя изстрелва завършването на вертикалната ос „Ксанти – Рудозем –  Смолян – Пловдив“; вече изградена нов ГКПП „Ксанти-Рудозем“; подобряване на информираността в граничната зона; свързване на магистрала Егнатия с пътната мрежа на България; надграждането на комуникацията чрез свързване с пристанищата Кавала, Александропулис – Бургас и летищата Пловдив, Кавала, Александруполис, както и създаването на нова динамика в областта на туризма и търговията в регионите на двете държави за подобряване на живота на местното население.

От гръцката страна имаме уверение, че до края на май ще има положена асфалтова настилка от Димарио до ГКПП Рудозем-Ксанти, заяви областният управител на Смолян Захари Сираков.

През март Правителството взе решение да прехвърли Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенция „Митници“ граничния пункт Рудозем-Ксанти и подходния път към него.

Очакванията са до края на тази 2024 година новият граничен пункт между България и Гърция най-накрая да бъде отворен за туристически трафик в следващите години.

ГКПП Рудозем-Ксанти ще заработи тази година, прогнозира кметът на Община Рудозем инж. Недко Кулевски.

Той посочи, че гърците напредват със строително-монтажните работи. Работят усилено и най-вероятно ще бъдат в края на май ще бъдат готови до Димарио.

Надяваме се, че ще бъде пуснат пунктът.

Най-вероятно няма да бъде пуснат за товарни автомобили и автобуси, но важно е да бъде отворен, дори и да е само за леки автомобили до 3,5 тона, заяви кметът Недко Кулевски.

Източник: smolyaninfo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *