Сблъсък! Радев остро против назначението на Митов за министър. Вика Главчев в петък

Президентът Румен Радев се изказа остро против назначаването в служебния кабинет на министри с ярко политическо присъствие.

Държавният глава конкретно визира предложението на премиера Димитър Главчев да назначи за външен министър зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Радев даде да се разбере, че няма да одобри исканите от премиера смени в служебното правителство.

„Вече виждате как от партийни събрания се разпорежда, как се заплашва министър-председателят. И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства“, изтъкна с гневен тон президентът

Ще настоявам Главчев да си спази обещанието – да предложи кабинет равно отдалечен от всички партии, заяви Радев  в коментар пред медиите по поисканите смени на двама министри в служебния кабинет. Това са външния Стефан Димитров, на чието място се предлага зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и земеделския Кирил Вътев, на чието място се предлага шефът на фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Президентът даде да се разбере, че е против назначението на Митов за министър на външните работи. „В мой служебен кабинет зам.-председател на партия не съм назначавал“, отсече държавният глава.

Запитан ще утвърди ли предложенията за нови министри, Радев каза, че в петък ще покани премиера Главчев.

„Аз искам да чуя реалните му мотиви за тези негови искания. Не можеш да предлагаш зам.-председател на политическа партия за външен министър в служебен кабинет. Той има правото да настоява за тези промени, а аз имам правото да настоявам за спазване на политическо благоприличе в този служебен кабинет. Имаме десетки подготвени дипламати, които да поемат поста на външен министър. Най-важното е да запазим доверието в изборния процес“, категоричен бе Радев.

Президентът на няколко пъти повтори, че предложенията за министри в служебен кабинет не могат да включват зам.-председатели на политически партии.

„Искам да чуя реалните мотиви, които накараха Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението”, обясни Радев.

Решението за указ е най-лесно. Нека първо да видим как стигнахме до тук. Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. И в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства“, каза още Румен Радев.

„Вече виждате как от партийни събрания се разпорежда, как се заплашва министър-председателят. И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства“, продължи президентът, имайки предвид събранието на ГЕРБ в столичния район Подуене и речта на лидера на партията Бойко Борисов там.

Както вече е известно, на партийното събрание в кв. Подуене на 15 април вечерта Борисов изненадващо подложи на остра критика външния министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за участието във форума за сигурността в Черно море, проведен по-рано през деня. Борисов буквално размаха пръст на премиера като га заплаши с липса на подкрепа, ако не уволни външния министър.

„В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния – ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази“, каза тогава с категоричен тон Борисов.

Именно това негово изказване имаше предвид Радев, когато заяви: „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет.”

Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри? Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на премиера за състава на кабинета, но ще настоявам да си спази обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии”, каза още държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с намеренията на БСП  и „Възраждане“ да поискат вот на недоверие към кабинета, президентът цитира мнения на конституционалисти, според които е невъзможно според Конституцията да има вот на недоверие срещу служебен кабинет.

Припомняме:

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.
Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

На 16 април Главчев предложи още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *