Цвета Караянчева разказа на ученици от Кърджали за бащите на Търновската конституция Председателят на 44-то Народно събрание гостува в Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“

Нов живот

Кои са бащите-учредители на Търновската конституция, откога жените имат право да гласуват, може ли японската императрица да играе право хоро и куп други любопитни факти от парламентарния живот у нас научиха в Деня на българската конституция – 16 април учениците от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, които поканиха председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева да ги запознае с работата на първите ни депутати след Освобождението и техните съвременни колеги. Децата научиха, че на откриването на Учредителното събрание като специални гости са били българският драматург, духовник и политик Васил Друмев и майстор Колю Фичето, че издръжката на народните представители била 25 франка, а избирането им ставало с боб и кукуруз, че музикантите от първия военен оркестър са пристигнали от Чехия в Свищов с кораб по Дунав, а после 4 дни пътували до Търново с конски каруци и т.н.

Въпреки всичко през 1879 г България се сдобива с една твърде модерна за тогавашното ни патриархално общество Конституция, която почива на принципа, че демокрацията не е даденост, а ценност и трябва да се защитава всеки ден, изтъкна Цвета Караянчева. Тя сподели с учениците и моменти от парламентарната си практика и международни изяви и дари на училището копия на Търновската и от Сребърната конституция, приета  години по-късно след като България е провъзгласена за Царство.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *