Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо, откаран е в болница

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян след заседание на правителството. Той е ранен, съобщи заместник-председателят на словашкия парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БНТ. Към 16:30 ч няма данни за състоянието му.

Свидетел, цитиран от Ройтерс, съобщава, че е чул няколко изстрела и е видял полицията да задържа мъж. Органите на реда са качили мъж в кола и са потеглили. Правителството не е коментирало официално информацията.

Президентът на страната Зузана Чапутова заклейми бруталното нападение.

Според съобщения в медиите Фицо е прострелян на три места, вероятно в крайниците, гърдите и стомаха.

Според съобщения в местните медии министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян, съобщи пък ВВС, цитирана от vesti.bg.

Информационна агенция TASR съобщи, че Фицо е бил прострелян пред сграда в централния словашки град Хандлова, където се е провеждало правителствено заседание.

Според журналисти, присъствали на мястото, са били чути няколко изстрела.

Той е бил откаран в болница, а предполагаемият нападател е бил задържан от полицията.

Хандлова се намира на около 180 км североизточно от столицата Братислава.

Роберт Фицо е премиер на Словакия от септември 2023 г., след като партията му Посока – социална демокрация, победи на пармалентарните избори.

Фицо е премиер на Словакия и от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока – социална демокрация, основана от него през 1999 г., той сфоррира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г.

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация, но този мандат не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова На 4 април 2012 г., след победата на партията на Роберт Фицо на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *