Даниела Гергелчева закръгли шест десетилетия Най-титулуваната българска състезателка по тенис на маса е почетен гражданин на Момчилград

Нов живот

Даниела Гергелчева закръгли на 20 май шест десетилетия. Тя е най-титулуваната българска състезателка по тенис на маса. Първите три медала спечелва още на 14 години на Европейското първенство за кадети през 1979 г. – сребро на сингъл и на смесени двойки с испанеца Палес и бронз в отборното. Следват отличия и много добри представяния на Световни и Европейски първенства, Топ 12, големи международни турнири в СССР, Чехословакия, Швеция, Белгия, Румъния, Холандия и др.

От 1986 г. до 1994 г. Дида, както галено я наричат в тениса на маса, неизменно е в ТОП 12 на най-добрите в света. На първия олимпийски турнир на любимия ѝ спорт в Сеул през 1988 г. Гергелчева е сред 48-те участнички. След успешните квалификационни групи отпадна на осминафинала с 1:3 от китайската медалистка Ли Хуифен.

1990 г. е знаменателна за Гергелчева и българския тенис на маса. На Европейското първенство в Гьотеборг в надпреварата на сингъл в чест на нейния успех прозвучава родния химн, а заедно с Ден И на смесени двойки печели и бронзов медал. При женските двойки с румънката Бадеску разделят 5-8-о място.

У нас тя е многократна републиканска шампионка, участва дори и в мъжкото първенство.

Родена е на 20 май 1964 г. в Момчилград, първият ѝ треньор е Хасан Ахмедов-Ходжата.

Завършва ВИФ „Георги Димитров“, сега НСА „Васил Левски“.

От 1989 г. се състезава за спортен клуб в град Монпелие, Франция, с който става 3 пъти шампион на Франция. Печели още 8 титли, вече като треньор. Освен Почетен гражданин на Момчилград, е удостоена със званието „Почетен гражданин на Монпелие“.

Нейното име носи зала за тенис на маса в спортен комплекс «Наим Сюлейманоглу» в родния й Момчилград.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *