Изложба, посветена на проучванията на крепостта край Храстово, откриха в Регионалния исторически музей Събитието се проведе в Европейската нощ на музеите

В Европейската нощ на музеите кметът на община Крумовград  г-жа Себихан Мехмед, заместник-кметове и жители на общината  присъстваха на откриване на изложба, посветена на археологическите проучвания на късноантичната и средновековна крепост край крумовградското село Храстово в  Регионален исторически музей – Кърджали.

Изложбата представи  пълноценно разкопките на обекта  и посетилите успяха да видят  почти всичко открито на   и  да добият представа за мащабите и разположението на крепостта.

Изложени бяха голям брой религиозни предмети, части от брони, възстановени съдове, предмети свързани с бита, облеклото и различни монети.

Проучвания на крепостта край Храстово, финансирани основно от община Крумовград, се провеждат две години подред и показват, че тя е създадена като укрепление във втората половина  на 5 в. н.е. и чрез нея централната власт се е опитвала да защити местното население. Разкопките показват,  че крепостта не е била само крепост-убежище и  за защита, а е била и местен религиозен център. Свидетелство за това са разкритите останки от базилика, в централния корпус на която на по-късен етап е изградена средновековна църква.  В близост до църквата, археологическият екип откри и некропол. Той се определен от археолозите като интересен с добре оформените гробни съоръжения, изсечени в скалата, както и с някои ритуали, като препогребвания и обезвреждания на погребаните.

Като най-важен и процъфтяващ за крепостта период, проучвателният екип определя  14 век, когато тя е възстановена и освен стените й са издигнати и две нови масивни кули в източната й част. Археолозите предполагат,  че става въпрос за защитена резиденция на местен византийски благородник.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *