Стотици почетоха паметта на Кязим Паша в Бял извор Парламентарни избори 2024

Гюнер ШЮКРИ

С възпоменателен митинг – мевлид и поднасяне на венци и цветя в ардинското село Бял извор бе отбелязана 52-та годишнина от гибелта на Кязим Паша, който е жертва на т.нар. „възродителен процес“ срещу насилствената смяна на имената на турското и мюсюлманското население. Пред паметник-чешмата в центъра на родопското село се събраха стотици хора от района, страната и чужбина.

Възпоменателното събитие уважиха синовете на Кязим Ибрахим Паша – Басри и Ибрахим Паша, които живеят в Бурса, членът на ЦОБ на ДПС и кмет на община Кърджали Ерол Мюмюн, кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, областният председател на ДПС Ресми Мурад, кандидатите за народни представители в кърджалийската листа на ДПС Айтен Сабри, Павлин Кръстев, Елван Гюркаш, Абидин Хаджимехмед, Сейфи Мехмедали, Асен Палов, Месру Мюмюн и Ерсин Юмер, кандидатите за членове на Европейския парламент от България Айтен Сабри, Мехмед Расим и Денис Инджов. Тук бяха още народният представител Адлен Шевкед, областният председател на Младежко ДПС Енгин Идриз, общинските кметове на Джебел и Момчилград – Неджми Али и Илкнур Кязим, доц. д-р инж. Хасан Азис, член на ЦС на ДПС и бивш кмет на община Кърджали, председателят на общинската организация на ДПС-Ардино Шахин Байрамов, председателят на Общински свет – Ардино Сезгин Байрям, бившите народни представители Салиха Емин и Ердинч Хайрула. Гости бяха и бившият главен мюфтия Фикри Сали и наместник районният мюфтия на Кърджали Сурай Мустафа.

На събитието присъстваха още гости от Р. Турция, Олджай Джошкун – зам.-председател на Сдружението на Ардинци в Бурса и членове на Управителния съвет. Митингът бе уважен и от репресирани и учредители на ДПС.

В своето приветствие членът на ЦОБ на ДПС и кмет на община Кърджали Ерол Мюмюн подчерта, че през последните години заради политическите кризи държавата не може да влезе в ролята си, не работят пълноценно министерствата и парламента. „Заради това трябва на предстоящите избори да постигнем максимален резултат, да използваме целия си потенциал! На 9 юни с номер 28 в интегралната бюлетина да покажем какво значи единство, какво значи заедност, да осигурим необходимото спокойствие за управлението на държавата, да помагаме и решаваме проблемите на обществото. Годината е 2024, задачата ни е следващите избори да бъдат през 2028 година“, заяви Ерол Мюмюн.

Възпоменателният митинг-мевлид беше открит от кмета на община Ардино Изет Шабан. „Този ден е много важен за ДПС, за нас и за мен, защото преди 52 години в Бял извор дадохме първата си жертва, която се борила за запазване на своята идентичност. Кязим Паша е човекът, който е дал живота си, за да защити основните права и свободи на човека в този свят“, заяви Изет Шабан. Той подчерта, че не случайно ДПС в своята история седи стабилно в политическия хоризонт на Р. България, защото основата, идеологията и философията на ДПС се основава на основните права на хората в нашата планета земя. „Предстоящите избори са много важни. Трябва да покажем таково единство и заедност, че да направим всичко възможно ДПС да получи рекорден резултат. От Ардино се очаква да се представи така добре, както никога досега. Призовавам ви да работим заедно, има защо! Нашата заедност да направи така, че да сме част от управлението на Р. България и да имаме ключови позиции в Европейския парламент. Нека 9 юни да е празник за нас! Празник на нашата заедност, уединение и силата на ДПС“, заяви Изет Шабан.

Областният председател на ДПС Ресми Мурад отбеляза, че всичко минава през избори и на 9 юни ще се проведат онези важни избори, които ще дадат инструмента на превръщането на Кърджали и България за модел на развитие. „Всички ние трябва да положим усилията, които зависят от нас за да постигнем уникален изборен резултат, който дава инструмента на ДПС да бъде този политически субект, който да определя политиките в нашата страна“, заяви Ресми Мурад.

„Ние сме днес тук благодарение на всички вас и моето поколение не е забравило откъде е тръгнало. Ние помним всичко, което се е случило, помним какво са преживели нашите родители, баби и дядовци. Благодаря на всички вас, че досега сте защитили достойнството, езика и честта ни“, заяви  Айтен Сабри, трета в листата на ДПС и кандидат за представител в Европейския парламент.

Павлин Кръстев, настоящ депутат и четвърти в листата на ДПС-Кърджали изтъкна, че само и единствено ДПС разбира истинският смисъл на думата демокрация. „За да продължим с демокрацията, за да живеем сплотено и заедно в едно семейство, ние трябва да бъдем силна политическа сила. На предстоящите избори, за доброто на България и на Европа нека да покажем колко силно е ДПС“, заяви Павлин Кръстев.

Настоящият народен представител Елван Гюркаш подчерта, че Кязим Паша е човекът, който се е противопоставил на насилствената смяна на имената. „Той е бил млад човек, който се е пожертвал за да сме това, което сме ние днес. Ние трябва да опазим, да съхраним това, което ни е оставил“, заяви Елван Гюркаш.

Възпоменателният митинг-мевлид завърши с молитва, отслужена от наместник районния мюфтия на Кърджали Сурай Мустафа. Положени бяха венци и цветя пред чешмата- паметник.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Последвайте ни и във Facebook