Ватерполистките на Арда достигнаха до финала на републиканското Момичетата от Кърджали вече са в елита на българската водна топка

Валентина ИВАНОВА

Макар че тренират в неподходящия за водна топка басейн в Езиковата гимназия, ватерполистките на „Арда“ U17 вече показаха сериозно израстване. За двете години, през които спортуват под ръководството на опитните треньори Иван Кръстев и Величко Карабоюков, днес те са сред четирите най-силни отбора в България.

През уикенда в басейн „Меден рудник“ се изиграха полуфиналните двубои от републиканското първенство по водна топка. По регламент отборите играят до две победи, за да определят финалистите. „Черноморец“ – Бургас излезе срещу „Ботев 2000“ – Враца, а „Арда“ – срещу„Арена“ – Бургас. В състава на кърджалийския тим попаднаха: Теодора Шопова, капитан, Таня Сивкова, сестрите Вера и Ралица Добрински, Деха Мехмедали, от Езиковата гимназия; Никол Ангелова, Дедем Местан, Велизара Кърмазиева от СУ „Йордан Йовков“ и Арман Банашък от „Отец Паисий“.

Първият мач тръгна гол за гол, при равностойна игра. 13 секунди преди края „Арда“ водеше с резултат 8:7, но допусна изравняване след далечен изненадващ шут на бургаска състезателка. Това доведе до дузпи, за да бъде излъчен по-добрият. Там Теодора Шопова, капитан на отбора, опази вратата, спазявайки три наказателни удара, решаващи за победата на момичетата от Кърджали с краен резултат 11:9. Това съобщи за „Нов живот“ старши треньорът Иван Кръстев.

Във втория двубой мачът тръгна лошо – „Арена“ поведе с два гола, но родопчанки се съвзеха бързо, спазваха тактическите указания на своите треньори, раздадоха се докрай и постигнаха убедителното 15:7. Така „Арда“ ще спори за I и II място на финал с „Черноморец“ на 22 и 23 юни, а „Арена“ и „Ботев 2000“ ще се борят за бронза.

Вера Добринска беше обявена за най-добър състезател в двата мача.

Треньорският щаб изрази задоволството си от чудесното представяне на девойките. Момичетата се раздадоха, вече започват да играят истинска водна топка, разбират важността на треньорските стратегии и тактики и ги спазват стриктно, което дава добри резултати, обясни Кръстев.

Кърджалийският клуб не може да поеме домакинство на състезания по водна топка поради липса на работещ стандартен басейн. Съоръжението, ползвано за тренировки в Езикова гимназия „Христо Ботев“ е малко за изискванията на федерацията. Опцията „Арда“ да приема отбори в Хасково, също е отпаднала, защото вратите, с които разполагат в кърджалийски клуб не са подходящи.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *