Зорница Иванова: Учител не е само професия, а и мисия В Професионална гимназия по облекло и дизайн „Евридика“ променят манталитета и амбициите на учениците

  • Възпитаници на училището посетиха 4 европейски държави по програма Еразъм+

Зорница Иванова е от Пловдив. Завършва Института за начални и предучилищни учители в Кърджали. Бакалавър по химия и биология, магистър-химик от Пловдивския университет. Преподава близо 20 години химия в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ в село Рани лист, община Кърджали. От 2012 година е директор на Професионална гимназия по облекло и дизайн „Евридика“ в Кърджали.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Малцина знаят, че „Евридика“ е училище с дълга и славна история. Как стои то днес сред образователните институции в област Кърджали?

– Училището е създадено в далечната 1932 година и е едно най-старите в страната. През дългата си история оттук са излезли много хора, които успешно са се реализирали в живота. Днешната ни сграда е строена през 1976 г.

От 2012 година се забелязва една тенденция за увеличаване броя на учениците. Бяха 82, на 15 септември 2024 г. започнаха 123. За съжаление, към днешна деца 20 процента от тях напуснаха. Една част заминаха с родителите си в чужбина, други се преместиха в други училища в града, трети отпаднаха от образователната система.

Нашите ученици са предимно от ромската общност и ученето не им е приоритет. Опитваме се да променим тази нагласа не само у децата, а и у техните родители, защото проблемът идва от семейството.

– Не е ли трудна задача да променяш манталитета и родителите, и на децата?

– Основната ни идея е да привлечем и задържим децата в училище, не само заради обучението, а и за занимания по интереси. Искаме да им е забавно и да идват с удоволствие в клас, да общуват помежду си, за да се развиват. Не е лесно, но търсим начини да приобщим и родителите, така че заедно да се опитаме да реализираме тази идея. Организирахме футболен мач, в който участваха и децата, и бащите им. Много се хареса от всички и се превърна в празник.

Организирахме екскурзии. В началото нямаше желаещи, макар че бяха безплатни. Родителите не ги пускаха. Постепенно нещата се промениха.

– Кои специалности са предпочитани от младите хора?

– Завършвайки „Оператор на шевното производство“, те придобиват II-ра квалификационна степен шивачи и могат да се реализират на много места, но те нямат такива стремежи. Ако завършат 12 клас, освен диплома за средно образование, получават и удостоверение за част от професията в специалността „Фризьорство“. Така усилията им се награждават с 3 дипломи. Но не всички завършват. Момичетата ги женят рано, а момчетата започват работа или заминават в чужбина.

Фризьорството винаги им е било най-интересно. Наши ученици са завоювали II-ро място на международно състезание във Варна преди 7 години. Спечелихме и две II-ри места за мъжко подстригване на конкурса, който прави известният стилист Кръстю Капанов. Наши възпитаници отварят фризьорски салони в Кърджали, други работят по специалността в чужбина.

Шиенето им се отдава, имат усет за цветовете и най-важното правят го с желание. Дори участвахме в националното състезание по професии.

Другата специалност, която много се харесва, е „Организация на фризьорските услуги“, която дава III-та степен на професионална квалификация. Освен нея, вземат средно образование и част от професията удостоверение за дрес-мейкър – начални умения и знания за шивачеството. Но за целта, трябва да останат до края, да се явят на изпити и да ги вземат.

Засега установяваме тенденция за завършване на 10 клас, заради шофьорските книжки.

– Няма ли интерес сред шивашките фирми за дуално обучение на вашите ученици?

– Бихме могли да сключим договори с шивашки фабрики, дори една е достатъчна да нуждите ни, но нашите деца не са склонни да работят. В момента едва 7-8 от 100 работят. За това и не работим по дуалната система на обучение, но пък през последните години много успешно реализираме проекти по всички национални програми на МОН. Чрез тях оборудвахме кабинета по история, две шивашки работилници и зали по фризьорство.

– Работи ли „Евридика“ по европейски програми?

– Кандидатстваме от няколко години по европейската програма Еразъм+. Вече посетихме четири държави, където нашите ученици работиха в продължение на две седмици в различни фирми и се справиха отлично. Научиха много полезни неща в професионално отношение, видяха как живеят хората извън България. В Будапеща посетихме офиса на козметичния концерн „Л’Ореал“, запознахме се с дейността му и стотиците търговски марки, които произвежда.Освен това, бяхме в Порто, Португалия, в Барселона, Испания и в Италия.

Макар че не могат да се похвалят с добро владеене на чужди езици, децата общуваха добре – къде с преводачи, къде с различни приложения на телефоните си.

В Барселона по програма Еразъм+

Боядисване на яйца

– Видях на входа табела „Иновативно училище“. Каква новост въведохте по тази програма?

– От 2016 година Министерството на образованието и науката позволява определен брой часове по предмет, какъвто училището реши. Професионална гимназия по облекло и дизайн «Евридика» решихме да кандидатстваме за гражданско образование на нашите деца. Бяхме забелязали, че от години те започват да се турцизират, да губят своята идентичност и по този начин ромската общност е застрашена от изчезване. Решихме да подпомогнем осъзнаването им, да им покажем, че в тяхната култура има хубави обичаи и традиции, които си струва да се запазят. Дадохме им задача да търсят информация в интернет и в библиотеката за ромите в интернет и в библиотеката. Научиха много за празниците на различните общности – за Гергьовден и Хъдърлез, за ромската Нова година, боядисвахме яйца.

Награденият възпитаник на „Евридика“ в конкурса на стилист Капанов

– Трудната работа с деца от малцинствата не отблъсква ли учителите – имате ли текучество в екипа?

– Колективът ни е малък – заедно с мен сме 9 учители. Работата е много и трудна, но няма текучество. Искаме да покажем на нашите деца, че има различен живот от този в махалата, че те имат повече възможности от своите родители. Даваме всичко от себе си да ги приобщаваме и образоваме, макар да виждаме колко бавно все променя манталитетът им. Приемаме работата си, не само като професия, а и като мисия.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *