Проведе се първото „Диво училище“ на Фондация „По-диви Родопи“ В него взеха участие ученици от Езиковата гимназия

Нов живот

Проведе се първото „Диво училище“ на Фондация „По-диви Родопи“, с което от организацията започват образователна си програма.  В два поредни дни представители на организацията проведоха теоретично занимание и посещение на терен с ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали. Училището е част от дейностите по проект, който се изпълнява с финансовата подкрепа на деветото издание на Виваком Регионален грант за 2024г.

За целите на проекта бе разработен и издаден специален теренен дневник, който представя основните диви видове, с които фондацията ни работи и които имат значение за възстановяване и запазване на уникалната природа и биоразнообразие на Източните Родопи. Учениците получиха теренните дневници, научиха се как да работят с тях и на практика ги използваха при теренното посещение в района на Дивечовъден участък „Студен кладенец“. По проекта бяха закупувани и бинокли, които да бъдат използвани в теренната работа.

Теренното посещение се състоя на 22-ри май – Международния ден на биологичното разнообразие и предостави на младежите възможност да се докоснат до уникалната природа на района и снабдени с бинокли и теренни дневници да се запознаят от близо с флората и фауната на района. Научиха повече за значението на горите, за това колко е важно възстановяването и опазването на дивата природа и естествените процеси в нея. Новите умения за работа с бинокъл успяха да приложат при наблюдение на над 30 белоглави лешояда и други видове птици, срещнати по време на образователния преход.

Учениците с интерес се включиха в заниманието, насочено към изследване на трофичната верига, наблюдение и познаване на дивите животни в естествената им среда, като се запознаха с ролята им в поддържането на природните процеси и бяха запознати с част от техниката за работа на терен. „В края на прехода участниците споделиха, че са вдъхновени и очаровани от идеята и нейното осъществяване“, споделя Александър Петров, Експерт Образование към фондацията.

Тодор Тодоров запозна участниците и с ползите от възстановяването и опазването на дивата природа за местните хора и значението и ползите за развитието на местната икономика, предприемачество и туризъм.

Образователните дейности, насочени към деца и младежи са част от дългосрочна програма, която фондация „По-диви Родопи“ изпълнява и която има за цел да популяризира  подхода rewilding и неговия принос за успешното възстановяване на естествените хранителни вериги и процеси, характерни за богатата природа на региона на Източните Родопи, както и за съвместното безконфликтно съществуване на човек и дива природа. Целта ни е въвлечем младите хора в дейностите по  възстановяване и опазване на природата в източни Родопи и да ги направим съпричастни към тази кауза.

Проектът „Диво училище“ се изпълнява с  финансовата подкрепа на Виваком и предвижда провеждане на 3 двудневни образователни събития в Източни Родопи, които са насочени към ученици от местните училища в общините Кърджали, Момчилград, Крумовград. Най-активните участници от тези занимания ще бъдат поканени да се включат като ментори в организиран от Фондацията образователен лагер през втората половина на октомври. Виваком грант е програма, насочена към подкрепа на гражданската активност на местно ниво и цели да насърчи хората да участват активно в опазването на околната среда.

Благодарим за активността и ангажираността на директора и преподавателите в Езиковата гимназия в гр. Кърджали, които с готовност се включиха в организацията на първото издание на „Диво училище“.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *