Родолюбци поставиха маса и пейки на връх Големия тулпан в Дрангово, пренесоха ги на ръце и с катър

Валери КОВАЧЕВ

На 1 юни, събота, на връх Големия тулпан в село Дрангово край българо-гръцката граница, ще се проведе традиционната среща на граничарите, служили на някогашната тукашна застава. Домакините от махала Пещерска, които всяка година посрещат гостите от цялата страна на беседката махалата, се готвят усилено за дългоочакваното събитие, което се случва веднъж годишно. По инициатива на Тошко Кехайов тази седмица на върха, под естествения навес на едноименната скала  бяха поставени маса и пейки, които ще останат завинаги там.

Те ще могат да се ползват, както от участниците в срещата, така и от туристите. Големия тулпан е емблематично място за Дрангово и района. Посещава се от туристи от цялата страна, независимо че до него се стига по горски пътеки. Въпреки големия интерес към него  институциите нехаят, дори не могат да направят туристическа маркировка. Масата и пейките са изработени със средства на Тошко Кехайов. До върха бяха пренесени на ръце  от него, Здравко Маринов и с катъра на Илия Менков.

Тримата ремонтираха и дървената стълба, по която може да се изкачи скалата Големия тулпан – висока около тридесет метра. Разчистиха и трасето, по което ще стане изкачването от махала Пещерска до Големия тулпан.

По инициатива на Тошко Кехайов и с подкрепата на хора с корени от напълно обезлюдената махала Пещерска, които живеят в Златоград и Бенковски, е възстановен вековен кладенец-врис край пътя от скалния комплекс Пещерите/ друг впечатляващ природен феномен/ до Големия тулпан. Кладенецът никога не пресъхва и е  единственото място в района, откъдето през летните сушави месеци хора и животни могат да пият вода.

Тошко Кехайов и Здравко Маринов са сред най-активните  членове на Инициативната група „По стъпките на миналото – към бъдещето на Дрангово“, на която целта е  съхраняване на миналото, традициите и културата на Дрангово.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *