Откриват обновената Антична вила „Армира“ Община Ивайловград приключи проекта на стойност близо 8 милиона лева

Валентина ИВАНОВА

Община Ивайловград приключи реализацията на проекта „Устойчиво развитие на археологически обект „Антична вила Армира“, по оперативна програма „Региони в растеж“, започнал през 2020 година. За 21 юни 2024 г. е насрочено тържественото откриване на обновената туристическа забележителност. Изпратени са официални покани до министерства, медии и институции, както и до управляващия орган. Това съобщи за «Нов живот» заместник кметът Светла Моллова.

Стойността на проекта е близо 8 милиона лева, разпределени в три обособени позиции.

Едната е свързана с жилището на собствениците, възстановки на работилници за антични занаяти, изграждане на посетителски център с ресторант, стопански комплекс на запад от вилата, където наблюдаващият археолог доц. Гергана Кабакчиева показва откритите зидове. Посетителският  център представлява дигитална зала в съседство с ресторанта. Там ще има таблети, очила за виртуална реалност, интерактивен под, киоск, интерактивна маса, където ще се разказва за живота във вилата през вековете между I и IV век.

Стърчащата от десетилетия кула в близост до обекта е оборудвана с асансьор и вито стълбище, а на върха й е  разположена наблюдателна площадка. Туристите ще могат да се качват и оттам  да виждат целия район около вилата, а на специални табла ще е указано разстоянието между обектите. Кулата е висока 28 метра.

Третият подобект е алея и обръщало за автобуси, които ще могат да поемат нарастващия брой туристи.

Вила „Армира“ е открита при строителни работи за микроязовир през 1964 година. Археологическите проучвания са проведени под ръководството на ст.н.с. д-р Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт, с музей при БАН. Името идва от реката, край която се е намирало имението на древната тракийска фамилия, която полага основите й в самото начало на І век от н.е.

На практика това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит по българските земи.

Търсили сме съчетание на артефактите с новите технологии, така че да представим цялото богатство на обекта. Разбира се, с най-голяма стойност си остават мозайките, сред които е медальон с изобразена Медуза Горгона, и фасети с ликовете на собственика и на неговите деца – момче и момиче, обяснява Светла Моллова.

Кулминация на тържествената церемония по откриването ще бъде светлинно шоу и 3Д-мапинг.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *