Д-р инж. Хасан Азис: По темата за зависимостите трябва да говорим на висок глас и очи в очи

Нов живот

По инициатива на ОСНВ-Кърджали в Бизнес инкубатора днес се проведе информационна среща между бивши зависими от употребата и злоупотребата с дрога – представители на Терапевтичен център „Свети Илия” и Фондация „Общност в помощ на зависимите” от Габрово, и ученици от 12 учебни заведения в Кърджали. В срещата участва кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, председателят на ОСНВ д-р Сезгин Бекир и секретарят на организацията Валентина Грудева, експерти от Превантивно-информационния център.

Форума откри д-р Сезгин Бекир. „ОСНВ провежда периодични информационни срещи с лица, които са преминали по пътя на зависимостта и които са успешен пример за постигане на целите – да покажем на младите хора, че живота има смисъл и смисълът не е в наркотичните вещества, не е в хазарта, не е 12-часов престой в интернет, а смисълът е в това да се правят добри неща за вас, за обществото. По този начин вие ще постигате своите цели, ще реализирате своите мечти. Ще бъдете млади хора със смислен живот, а не млади хора, които са направили така, че животът им да няма смисъл”, каза д-р Сезгин Бекир.

Той посочи, че днешната среща е продължение на съвместната инициатива на ОСНВ и Ротари клуб Кърджали от вчера за дискусионна среща  с родители и техните деца с представители на Терапевтичен център „Свети Илия”.

Приветствие към участниците в днешното събитие отправи кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. По думите му по темата за зависимостите не трябва да се говори на ухо и само между най-близки хора. „Целта ни е по тази тема да се говори на висок глас, очи в очи. Вие трябва да сте тези, които ще предпазят по-малките си приятели, братчета и сестричета,  от говоренето шепнешком по темата за наркотиците. Като общинско ръководство и заедно с ОСНВ ние я поставяме на дневен ред пред обществото”, коментира д-р инж. Хасан Азис. И попита риторично аудиторията дали са виждали или познават успял наркоман.

По думите му самият факт, че толкова много деца днес са дошли да чуят историите на преминалите през наркотични зависимости хора, вече представлява една много смела стъпка към темата, по която може да се говори смело и публично.

„Надявам се заедно с общината, с ОСНВ, с НПО, с представители на полицията, всички ние заедно с вас да носим своята отговорност. Като кмет на Кърджали подкрепям всички усилия на всички страни да не се увеличават зависимите и зависимостите. А първата стъпка вече е направена. Тоест да бъдем заедно и да можем открито да говорим по темата без да се крием”, каза д-р инж. Хасан Азис.

С голям интерес учениците изслушаха историите за преборване на наркотичната зависимост на Илко, Калоян, Валентин и Николай от Терапевтичен център „Свети Илия” в Габрово. Общото между всички тях е, че са започнали с най-леката дрога – марихуаната, с мисълта, че тя е безобидна. Илко Бояджиев обаче, който е създател на центъра и  Фондация „Общност в помощ на зависимите”, опроверга това популярно мнение, като поясни, че днес „друсаната трева” се третира с много странични вещества и води до много бърза зависимост в рамките на 5-6 месеца.

Липсата на родителски контрол подтикнала Калоян да експериментира и да смесва най-различни вещества. Чувствах се свободен, но бърках свободата със свободията, сподели той. И дошъл момент, в който го е било срам да признае своята зависимост. Отчуждил се от семейство, близки и приятели.

Много бързо след като започнал да употребява марихуана, Валентин преминал на хероин. И изпаднал в  пълна зависимост. 10 години продължила борбата му да се пребори с нея.

Драматична е и историята на Николай, който днес е на 30 години, а започнал да взема дрога едва на 14. „Наркотиците ми взеха абсолютно всичко”, сподели той. Имал приятелка, с която били заедно 7 години. В един момент тя забременяла и дошъл момента, в който му казала: „Не искам да живея с наркоман”.   И се разделили. След това 6 години продължила борбата със зависимостта.

Днес  Илко, Калоян, Валентин и Николай са „чисти” както те самите се изразиха. И намират смисъл да разказват историите си пред млада аудитория чрез Терапевтичен център „Свети Илия”като жив пример за това, докъде води употребата и злоупотребата с наркотични вещества и колко трудно се скъсва с този вид зависимост.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽