На кого принадлежи храма в Златоград?

Скандалът е голям и порази цяла България. Действията на будните жители са стигнали до сигнали и жалби към отговорните институции. Според притеснените златоградчани многократните им опити да разговарят с отеца на храма и Пловдивския митрополит, под чиято шапка принадлежи отеца, се сблъскват с незаинтересованост и неуспех. Единствената им надежда остава държавата в лицето на отговорните й институции, която да възстанови резултатите от неправомерните действия на местния отец и да проявят контрол спрямо бъдещата му дейност по отношение на храма. Към момента са сигнализирани РУ Златоград, Министерство на културата и Прокуратурата.

Храмът „Свето Успение Богородично“ в Златоград представлява 200 годишна църква, която е от най-старите църкви в България, обявена за паметник на културата. Строена е през 1834г. Към момента в него служи отец Виктор Христев от пловдивската митрополия, срещу чието стопанисване будните граждани са сигнализирали институциите за тежки нарушения на Закона за опазване на културното наследство. Проверката се отнася и до предполагаемо изчезване на много ценни икони, намиращи се в храма.

Резултати от проверките на отговорните институции към момента са притеснителни. Експертите от Регионален инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен район при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ констатират редица нарушения. Направеният оглед е след сигнал на МВР Златоград към тях. Прокуратурата също е назначила проверка, при която са установени нарушения. Министерство на културата отправя предписания към кмета на Златоград да бъде извършена проверка и предприети действия при наличните нарушения.

Малко повече по въпроса ни разказва Александра Иванова, която е работила доброволно като клисарка в храма. Според нея, докато е помагала в храма е станала свидетелка на доста нередни неща. От църквата се изнасяли нерегламентирано икони от стопанисващия я отец Виктор. Това е констатирано и от служители на РУ Златоград. Също така отец Виктор самоволно е предприел ремонт на храма,. Без да уведоми за това отговорните институции, тъй като храмът като паметник на културата не би следвало да се ремонтира, без да се мине изричен законов ред за това. Самият ремонт според очевидци не съответства на изискванията за ремонт на такава историческа ценност и излага на риск имуществото на старата църква.

Гражданите на Златоград са изключително притеснени от случващото се и очакват с огромна надежда проверките на Прокуратурата и Министерство на културата по случая. Надеждите им държавата да вземе отношение при опазването на тази историческа ценност е последното, което ги крепи преди да се унищожи напълно светинята.

Граждани на Златоград се опитват да спасят храма в града си, който според тях се стопанисва изключително недобросъвестно от местния отец.

Източник: pogled.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *