Мустафа Карадайъ и посланиците на Турция и Азербайджан гости на премиерата на „Акиде“ в Кърджали

Нов живот

При огромен интерес премина премиерата на „Акиде“ на сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали. Автор и гост-режисьор е Али Мерич от Турция.

Театър 1

Сред официалните гости на премиерата бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, посланикът на Р. Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланикът на Р. Азербайджан в България Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов, генералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант, народните представители от ДПС Адлен Шевкед, Байрам Байрам, инж. Павлин Кръстев, областният председател на ДПС Ресми Мурад, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

Театър 3

На премиерата бяха още седмината общински кметове от областта, председатели на общински съвети от областта, общински председатели на ДПС в 7-те общини, Младежките и Женските структури на Движението.

Театър 4

Чест и удоволствие е да бъда домакин на тази приятелска среща, заяви д-р инж. Хасан Азис. Особено щастлив съм чрез универсалния език на изкуството тази вечер да отправим послание за мир и разбирателство – толкова нужни в този свят, допълни зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали.

Театър 5

Действието на „Акиде“ се развива в пътуващ театър в първите години от създаването на Турция. Поради отсъствие на няколко актьора, представлението не може да започне. Абди ефенди, собственикът на театъра, е много притеснен. Той уговаря Киркор – арменец-счетоводител да изиграе едната роля, а суфльорката и бивша известна актриса, да изиграят мъжките роли. Остава да се намери актьор, който да изиграе ролята на Шахенк – прислужницата-негърка. Абди ефенди принуждава актьор-певец да приеме тази роля.

Представлението е изпълнено с комични ситуации и неочаквани обрати. Пиеса е с много музика, песни, театър на сенките „Карагьоз и Хадживат“, театър в театъра.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *