Цената на ягодите падна драстично

Около един месец преди на пазара да излязат първите български ягоди, цената на гръцките на Женския пазар падна до 2-3 лева килото, установи проверка на “24 часа„.

Само един-двама търговци се осмеляват да ги предлагат по 4 лв. за килограм, всички останали ги продават по 1,50 и дори по 1 лев за купичка от половин кило. Всички са написали върху тях, че става дума за “супервкусни“ и “суперароматни“ ягоди, но това изобщо не отговаря на истината. Става дума за същите ягоди, които се продават навсякъде из страната – тъмночервени отвън и снежнобели отвътре, с вкус на краставица. Независимо от това заради цената си ягодите имат огромен успех.

Когато преди седмица от “Напоителни системи“ ЕАД съобщиха, че увеличават цените на водата за напояване, родните производители на ягоди от открити площи заявиха, че тази пролет тяхното производство ще стигне до пазара на цена от 9 лева килото. Гръцките, които сега се продават в България, са отглеждани в оранжерии в Северна Гърция.

Проверката на Женския пазар показа още, че веднага си личи кога зеленчуците и плодовете са вносни и кога – местни. Евтините са винаги от внос, независимо какво твърдят за тях търговците. На Женския пазар например има краставици и по 2 лева килото, за които продавачът твърди, че са от пазарджишка оранжерия, което граничи с фантастиката. В действителност няма родни краставици, които да струват под 4 лева килото, и то по цени на едро.

Има доста голямо разнообразие от различни сортове домати, но и цените им варират доста. Най-евтините червени домати с вид като за изложба и без никакъв вкус се продават по 2 лева килото, но това е най-ниската възможна цена. Най-често доматите са по 3,00 – 3,50 лв., т.е. колкото се продават и по тържищата. Розовите домати обаче вървят по над 6 лева килото и се срещат само тук-там по сергиите.

В петък на Женския пазар имаше само трима-четирима производители, като единият продаваше картофи от нова реколта по 1,20 лв. килото. Обикновено те струват поне двойно по-скъпо. Най-често се продават картофи от миналата година, като техните цени са от 1,50 лв. за кило и нагоре. С наближаването на Великден прясната салата става все по-евтина. Масово на Женския пазар марулите се продават по 50 ст. бройката, но най-често търговците продават по 3 броя за 1,50 лв. На същата цена вървят и връзките пресен лук, както и магданозът, копърът и репичките.

Заради сезона останалите зеленчуци са доста малко като количество и са скъпи, например тиквичките са над 2 лева килото, патладжаните са над 3 лева и т.н.

Източник: plovdiv24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *