Тази вечер в читалище „Обединение 1913” представят новия брой на сп. „Южно утро“

В новия брой на сп. „Южно утро” звучи пъстрото многогласие на родопската душа

Днес от 18.30 часа в голямата зала на кърджалийското читалище „Обединение 1913” ще бъде представен третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“. Проявата е посветена на Дните на Кърджали  и нейни организатори са Гражданско сдружение ”Родопско утро”, Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” и НЧ „Обединение 1913”. В промоцията ще участват с творчески рецитал някои от представените в него млади автори на  от СУ „Петко Славейков“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Владимир Димитров-Майстора“, СУ „Отец Паисий“ (град Кърджали) и ОУ „Д-р Петър Берон“ (град Момчилград. Свои творби ще прочетат  поети от Кърджали, Хасково и Димитровград, сред които са Христина Въчева,  Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Айше Хаджиуршуд , Лияна Фероли, Стойка Мариновска, Петко Каневски, Демир Демирев, д-р Невин Садъкова,  Хабибе Ахмедова. Музикални поздрави ще поднесат талантливи изпълнители от кърджалийското СУ „Йордан Йовков”.

Новият брой на сп.“Южно утро“ се реализира с финансовата подкрепа на общините Хасково,  Димитровград, Джебел, Минерални бани, Момчилград, Регионална билиотека „Н.Й.Вапцаров”, Кърджали, Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград.

Недялко Бакалов го оприличава  с пъстроцветно родопско халище, в което не всичко блести, дори на места преобладава сивото, но пък Никола Гигов допълва в есето си за Орфей, че това е съвсем естествено, защото в родопските небеса мелодията на гората, на живота и на изкуството винаги е звучала в единство и се е носила с крилете на свободната душа, която лекува сама себе си с най-искрените си споделяния и мечти. А поетът от Момчилград Тодор Енчев сполучливо обрисува в своята „Родопска песен” с дъха, трепета на гордата планина, възнасящи  се като небесен лъч  на бялата надежда – най-вече за идващото пъстрокрило „ято” на българските деца, за да не „гнезди” повече бремето на вековете в техните души.

Още от първия си брой списанието беше замислено да популяризира творчеството на младите таланти, да поощрява духовното им израстване, да обединява вдъхновението на младите хора с това на по-големите им събратя по перо, да развива  творческите им стимули, които са най-прекият път към истинското познание. И макар че все още битува схващането, че трудно могат да съжителстват на белия лист различни по ниво и качество творчески превъплъщения на живота, редакционният екип на списанието смята, че е съвсем естествено до имената на национално признатите ни творци да стоят и имената на най-малките, изкушени да пишат, защото точно те ще продължат оставеното от техните предшественици, а защо не и да го надградят. Защото на природата на творческия процес  й е присъщо да поражда красота, доброта, хармония. Също и да уважава всеки опит в тази посока.

 Лияна Фероли

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *