Февруари започва с магнитни бури

Нов живот

Два активни региона на Слънцето приближават геоефективна позиция и вече се усеща взаимодействието на потока от заредени частици със Земната магнитосфера. Пиковете се очаква да бъдат на 2 ри и 5 ти февруари, но смущенията ще започнат още утре.

Прогнозираният от NOAA планетарен К-индекс е 6 от 9, съобщиха от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. 

На 10-ти и 28 февруари са следващите магнитни бури, които ще се усетят и от България.

Геомагнитната буря е смущение, което се случва в магнитосферата на планетата. Причината за това е твърде активният обмен на енергия от слънчевия вятър с космическото пространство около нашата планета. Продължителността на такава буря може да бъде различна. Понякога трае само няколко часа, а понякога може да смути жителите на Земята за няколко дни.

Зависимите от времето хора започват да се чувстват зле. Рисковата група включва възрастните хора и тези с хронични заболявания, нестабилна психика. Ето защо в опасни дни е необходимо да бъдете възможно най-внимателни, да не се претоварвате физически и психически, а също и винаги да имате под ръка необходимите лекарства.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *