Цвета Караянчева: Всеки ден ситуацията със сметките за ток става по-критична (ВИДЕО)

Валери НЕДЯЛКОВ

От Парламентарната група на ГЕРБ имаме предложение, което  е внесено от колегите в петък – искаме утре да има извънредна Комисия по енергетика, на която да бъде разгледано решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието и здравеопазването. Той да бъде за срок от шест месеца – да влезе в сила от 1 януари, каза на пресконференция областният лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева.

Призовавам всички народни представители от област Кърджали да разгледат това наше предложение за решение и да информират своите парламентарни групи и да поискат подкрепата им. Призовавам новия областен управител, акцентирам на новия, да информира министър-председателя за това какво е състоянието на сметките за ток на небитовите потребители и той също по някакъв начин да повлияе на решението на парламентарната група. Казвам новия областен управител, защото г-н Делчев не беше областен управител в предните два мандата, областен управител беше Бисер Николов, заяви Цвета Караянчева.

Всеки ден ситуацията в страната става все по-критична по отношение на сметките за ток. Кърджали не е изолиран от това, което се случва в страната. Миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ в цялата област направиха връзка с директори на болници, детски градини и училища, на театъра, на т.нар. небитови потребители. Оказа се, че сметките за ток, които са получили са завишени по два, три, четири, а в някои училища и до седем пъти, твърди областният лидер на  ГЕРБ.

Тя посочи, че МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали през декември 2020 г. е имала сметка за ток 50 000 лв., сега 110 000 лв. Много критична е ситуацията в общинските болници, защото обемът на дейности там е малък и средствата, които получават, стигат за заплати и за закупуване на медикаменти. Ако сметките за ток, които са получени в момента, трябва да се платят с тези средства ще се окаже, че тези болници трябва да не дават заплати или да не закупуват медикаменти. През декември 2020 г. болницата в Ардино е имала сметка за ток 4015 лв., сега – 11 350 лв., в Крумовград – през декември 2020 г. – 6000 лв., сега – над 18 000 лв., в Момчилград – от 2800 лв. е скочила  на 6800 лв.

По думите на Цвета Караянчева същото нещо е и в сферата на социалните услуги, центровете за настаняване от семеен тип, дневните центрове, старческия дом и хосписа. Всичките са получили два-три пъти по-високи сметки, от тези, които са били през декември 2020 г.

От ГЕРБ да провели разговори с директори на училища. В ОУ „Свети св. Кирил и Методий“ – от 883 лв. през декември 2020 г. сега сметката за ток е 3458 лв., в СУ „Владимир Димитров-Майстора – от близо 600 лв. през декември, сега е 2200 лв., в СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Бенковски – от 743 лв. е скочила на 2893 лв.

Икономиите, заделени от училищата за допълнително финансиране на учителите и за оборудване ще отидат за погасяване на тези сметки. За съжаление, в новия бюджет такива компенсации няма заложени. Тази сутрин разбрах, че нещо се мисли. Едва днес бюджетът ще се гласува в Министерски съвет. След това ще влезе за гласуване в Народното събрание. Това ще коства месец и половина, защото самите срокове за гледане на бюджета са такива по правилник, уточни Цвета Караянчева. Затова предлагат извънредно заседание на Комисията по енергетика.

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Тази не беше ли прекрасната кърджалийска представителка ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *