Руснаците обстрелват с артилерия жилищни райони на Харков. Жител: Стреля се буквално на месо

Десетки хора са били убити при бомбения килим, който руснаците изсипаха върху в Харков в понеделник, съобщава Министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от Sky News. Новината идва часове след началото на преговорите на официалните делегации от Москва и Киев, които се срещнаха на украинско-беларуската граница.
Съветникът от вътрешното ведомство Антон Геращенко написа във Facebook, че при атаките има и стотици ранени, съобщава Ройтерс.
Ожесточените сражения в петия ден от началото на руската инвазия не стихват. През цялата изминала нощ Русия е имало сблъсци между двете страни, докато руската армия се опитва да се доближи до Киев.
Нови сателитни снимки, направени в неделя, показаха, че сухопътните сили на Москва се приближават към столицата. Военният кордон включва стотици превозни средства, които се насочват североизточно от украинския град Иванков и се движат в посока Киев.

Най-малко 11 души бяха убити при руски ракетни атаки срещу жилищни квартали в украинския град Харков, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на областния управител Олег Синегубов.
Вторият по големина в страната се превърна в голямо бойно поле, след като Русия нахлу в Украйна миналата седмица, предприемайки най-голямата атака срещу европейска държава след Втората световна война.
Синегубов каза, че руските сили обстрелват с артилерия жилищни райони на Харков, където няма позиции на украинската армия или стратегическа инфраструктура.
Опасенията обаче са, че броят им е значително по-висок.
„Това се случва през деня, когато хората ходят до аптеката, да пазаруват или да пият вода. Това е престъпление„, категоричен бе той. По негови думи освен жертвите други десетки са били ранени.
По-рано съветникът на Министерството на вътрешните работи Антон Херащенко също съобщи, че при руски ракетни атаки в Харков днес са загинали десетки хора.

Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция“, чиято цел не е окупиране на територия, а унищожаване на военните способности на Украйна и залавяне на опасни националисти.

„Стреля се буквално на месо“. Това съобщи пред Actualno.com авторът и карикатурист на „Прас прес“ Алла Георгиева, като описа обстановката в украинския град Харков, за която разказва брат ѝ. Това се случва точно докато текат преговори между украинска и руска делегация, с надежда за евентуално спиране на огъня в Украйна, поне временно. В момента брат ѝ се намира скрит в мазе в града, заедно с още няколко души. Те не могат да излязат. Но информацията е категорична – от няколко часа има масиран руски обстрел срещу жилищни сгради, с ракети „Град“.

Освен това, в града има активирани руски военни и паравоенни, които се мъчат да овладеят стратегически обекти.
В Харков цари широко убеждение, че Владимир Путин си отмъщава заради съпротивата на украинската армия и дори на цивилно население, което получи оръжие по силата на светкавично приет закон точно когато Путин обяви инвазията в Украйна и което също оказва съпротива срещу руската армия.

„Излизаха за малко да вземат храната. Днес обстрелването е по силно и по-често.И то точно когато се водят преговори за спиране на войната. Магазинчето за месо отсрещи, в което обикновено пазаруват е разбомбено. Отказа да ми каже колко човека са в мазето-забранена информация. Мазето също не запазва живота-в близкия блок ракета е попаднала в мазе пълно с хора, започнал е пожар, не знаят колко са живи и колко загинали. Детските градини и училищата са затворени. Никой не ходи на работа. Магазините са затворени. Брат ми каза, че имат запаси за 3-4 дни. Всеки ден в района пристига кола и продават хляб. Гласът му при разговора беше променен, вече не ми звучеше спокойно, както преди. Каза, че в техните медии се съобщава, че побеснелият от съпротивата на украинците Путин издал заповед за обстрелване на жилищните квартали и разстрелване на хората по улици. В техния район няма никакви военни обекти. На въпроса ми могат ли да заминат, каза, че сега това е невъзможно. Колите ги спират по пътищата, обстрелват ги“ – това е само част от набързо написана публикация в личния профил на Алла във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *