21-ви ден от инвазията в Украйна: Мирните преговори са „по-реалистични“

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи следобед онлайн обръщение към двете камари на американския Конгрес. От Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън ще обяви отпускането на още 800 милиона долара помощ за Украйна.

Руско-украинските преговори ще продължат по-късно днес, според украинската страна Москва е смекчила позициите си.

От началото на руското нахлуване в Украйна вече три милиона души са избягали от войната.

Експлозии и сирени отново имаше през нощта в Киев. В столицата е в сила комендантски час и заради това евакуация днес няма да има, предупредиха властите. В Марупол местни представители твърдят, че около 400 пациенти и лекари са държани като заложници в една от болниците.

565 милиарда долара са досегашните разчети на Украйна за парите, необходими за възстановяването от войната, съобщи премиерът Денис Шмигал.

В Украйна трябва да бъде изпратена международна миротворческа мисия, която не може да е невъоръжена, заяви на пресконференция лидерът на управляващата партия в Полша и вицепремиер Ярослав Качински. Качински е част от представителите на Полша, които заедно с тези на Чехия и Словения, пристигнаха с влак в Киев, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски.

Снощи Зеленски заяви във видeообръщение, че „засега“ страната му се отказва от членство в НАТО.

Преговорите на украинската делегация с Русия трябва да продължат, а позициите на двете страни вече звучат по-реалистично, заяви  също Володимир Зеленски.

В изявлението си Зеленски се обърна и към руските граждани като каза, че войната ще завърши позорно за страната им, но от действията на хората ще зависи какво ще последва:

„Всеки трябва да работи на своето място, включително нашите представители на преговорите с Руската федерация. Това е важно, трудно, но важно, защото всяка война завършва със споразумение. Срещите продължават и както ми докладват, позициите звучат по-реалистично. Но е нужно и време, за да могат решенията да бъдат в полза именно на Украйна“.

От Върховния комисариат за бежанците на ООН съобщиха, че украинците, които до момента са напуснали страната си, са над 3 милиона. Милион и 800 хиляди от тях са в Полша, а около 300 хиляди пътуват към Западна Европа.

Руското външно министерство съобщи, че Москва е започнала процедура за излизане от Съвета на Европа. Един от мотивите е, че страните от НАТО и ЕС злоупотребяват с мнозинството си в организацията и последователно я превръщат в инструмент на антируската политика. Според руското външно министерство този акт няма да засегне правата и свободите на руснаците, тъй като конституцията на Руската федерация установява гаранции не по-малки от тези в Европейската конвенция за правата на човека.

Марина Овсянникова, която влезе с антивоенен плакат в студиото на Първи канал на руската телевизия по време централната новинарска емисия, беше глобена и освободена. Пред съда тя заяви, че не се признава за виновна и че продължава да е убедена, че Русия извършва престъпление в Украйна.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *