Окончателно – маските отпадат от 1 април (ВИДЕО)

Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет след едномесечни дискусии, обяви Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични мерки, допълни министърът.

Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила, но България се задържа сред 4-те страни с най-ниски стойности на заболяемост в Европа, обобщи и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Министърът посочи, че и занапред ще имаме много заразени, но е важно да предотвратим усложнения и смърт. Затова и ваксинационната кампания продължава. 95% от жертвите на COVID-19 у нас не са ваксинирани, изтъкна проф. Сербезова.

След отпадането на мерките в продължение на месец ще се наблюдава ситуацията и поведението на хората, каза още здравният министър. От 30 до 50% продължават да носят маски, показва опитът в чужбина. Ако искаме да не се върнем към по-тежко положение, трябва да изследваме достатъчно голям брой хора и да имунизираме колкото може повече хора, предупреди доц. Кунчев.

Забравяме думата „завинаги“, COVID-19 е тук, всичко оттук нататък зависи от поведението на всеки един от нас, няколко пъти повтори проф. Сербезова.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *