Как да разберем какво ни казва езикът на тялото по време на разговор?

Само няколко минути разговор, и вече ще си изградите идея за някого, когото сте срещнали току-що. Помислете какво е важно за вашата преценка – начина, по който за първи път сте докоснали или се ръкували, външния ви вид и облеклото ви, израженията на лицето и жестовете ви, тона на гласа ви и, разбира се, миризмата на тялото на вашия събеседник. Всички невербални знаци, които влияят на вашата умствена посока досега. Експертите по езика на тялото съобщават, че близо 93% от информацията се получава чрез невербални средства, а само 7% ни се дава вербално.

Начин на ръкостискане

Как успешно да създадете добър образ за себе си? Начинът, по който подавате ръката си до човека пред вас, е от решаващо значение за неговото отношение в последвалия разговор. Всъщност това е първият път, когато събеседникът ви пуска в своето лично пространство. Така че, дръжте уверено протегната ръка и я разклащайте 3-4 пъти от време на време, с този жест, гледайки вашия събеседник в очите и усмихвайки се.

Важно е да знаете, че ръцете трябва се простират вертикално при ръкостискането, което показва равенство. Ако  подавате ръката си нагоре или надолу с дланта си, това означава желание за доминация или обратното, снизхождение. Не бива ръцете ви да се потят.

Външен вид

Ключът тук е подредеността и умереността. Освен добре изглеждащи чисти дрехи, не слагайте ярък грим. Дамите трябва да се придържат към златната среда, когато става въпрос за размера на деколтето. Никога не се появявайте с неподдържани или мръсни обувки. Не забравяйте, че дрехите само подобряват впечатлението ви, а не ви засенчват. Те са само декорациите, от които се нуждаете, за да впечатлите играта си.

Мимики и жестове

Можем да кажем, че са висш пилотаж в невербалната комуникация. Причината е, че мимиките и жестовете  са несъзнателни  канали за информация, които трудно се контролират. Има обаче някои прости правила, които можем да следваме, за да не попаднем в техния капан. Не кръстосвайте ръцете и краката си, когато сядате, защото ако го направите, ще се затворите за събеседника. Избягвайте да докосвате лицето, шията и ушите си.

Това излага на показ несигурност и в някои случаи желание да се скрие истината. Ако сте склонни да жестикулирате твърде много, поставете ръцете си на гърба на масата или стола. Можете да държите химикалка, но не я насочвайте към друг човек и не си играйте с нея. На дамите е абсолютно забранено постоянно да се изправят или навиват на кичури. По този начин вие подсъзнателно изразявате желание за влияние чрез доминиране.

Интонация на говорене

Тонът на гласа, включително междуметията и смеха, може да разкрие дали сме спокойни, позитивни, или обратно, дали искаме да доминираме. Ключът тук е да се съсредоточим върху правилните думи и изрази. Има хиляди начини да кажете – да или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *