Комините на ОЦК отново пушат, алармират граждани на Кърджали

Нов живот

Екоактивисти от движението „Аз искам да дишам“ алармират обществеността на Кърджали, че комините на Оловно-цинковия комбинат отново пушат и тровят въздуха в района. Те са изпратили писма до Министерството на околната среда и водите, до кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, до общински съветници от Постоянната комисия на месния парламент и до медиите за замърсяването, установено  от членове на организацията. В текста се казва: Искаме мониторинг на площадката. Искаме поне още две измервателни станции в града със свободен достъп на данните в реално време. Искаме да знаем какво се произвежда в ОЦК, се казва в текста.

Лидерката на „Аз искам да дишам“ Маргарита Павлова съобщава в своя фейсбук профил, че еколозите отново стягат редиците след единадесетгодишно прекъсване. Те са готови за протестни действия.

ОЦК е собственост на фирма „Хармони 2012“ ЕООД.

Компанията е инвестиционна, развиваща проекти за възстановявaне на производствени мощности и предприятия. Към момента, дружеството е фокусирано в реализацията на инвестиционен проект Модернизация и разширяване на цинково производство и нова Велц инсталация за преработка на цинк-съдържащи суровини в град Кърджали на мястото на бившия ОЦК. На сайта на фирмата се вижда, че във връзка с разширяване на дейността си, компанията търси да назначи инициативни и отговорни личности за десетина позиции.
„Нов живот“ изяснява дали на площадката вече е започнало производство и какви замърсявания са забелязани от еколозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *