Учениците от Черноочене честваха Денят на детската книга

Исмет ИСМАИЛ

Училищата от Чернооченско и тази година активно се включиха в честването на 2-ри април – Денят на детската книга.

В последният ден преди пролетната ваканция малките възпитаници прочетоха произведения от датският писател Ханс Кристиан Андерсен, автор на приказките „Новите дрехи на царя“, „Оловният войник“, „Малката русалка“, „Малката кибритопродавачка“, “Принцесата и граховото зърно“ и др.

Ученици от различните класове на основните училища и детските градини в селата Черноочене, Комунига, Габрово, Лясково, Минзухар и Паничково посетиха библиотеките в тези населените места.

Народно читалище „Пробуда 1952“ в Черноочене също се включи активно в проявите. Първите им посетители бяха второкласниците на Средно училище „Христо Смирненски“ в централното село. Представен им беше част от детския фонд, който библиотеката предлага на малките си читатели.

Малките читатели на библиотеката се осведомиха за възможностите, които институцията предлага, както и с правилата за обслужване. Научиха кои книги могат да заемат за дома и кои се ползват в читалнята. Малчуганите имаха възможност да разгледат разнообразни атрактивни издания,

Запознаха се и с новите книги, които са попълнение на книжния фонд по проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност 2021 г.“

От 1967 г. насам, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, хората от цял свят празнуват Деня на детската книга, вдъхвайки любов към четенето и привличайки вниманието към детската литература.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *