Песков: Демилитаризацията на Украйна е в ход

Украйна е „сложна“ и враждебна страна за Русия в съвременните условия.

Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в ефира на телевизионния канал „Беларус-24“, предаде БНР, позовавайки се на ТАСС.

Песков заяви още, че демилитаризацията на Украйна е в ход. Според него военният потенциал и инфраструктура на страната до голяма степен са били унищожени, което е било и една от целите на определяната от Москва като специална военна операция. Другата цел според Песков е спасяването на Донецката и Луганската народна република и възстановяването на тяхната държавност.

Песков отбеляза пред беларуската телевизия, че продължаването на диалога с Киев е важно, въпреки че украинската страна не желае да се случи на беларуска територия. Според него военните действия ще бъдат прекратени след постигането на целите, поставени от Москва. „Това е възможно чрез тези мирни преговори, въпреки че те не са лесни“, каза прессекретарят на руския президент.

Украински преговарящ заяви тази вечер, че Русия е дала индикации, че проектомирният договор между Москва и Киев е на достатъчно напреднал етап, за да позволи преки консултации между лидерите на двете страни, съобщи агенция Интерфакс Украйна.

Агенцията цитира Давид Арахамия, който заявява също така, че Русия е приела цялостната позиция на Украйна с изключение на частта ѝ по отношение на Крим.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че хуманитарните конвои не са успели да достигнат до обсадения град Мариупол нито днес, нито вчера, съобщи руската агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Руските власти обвиняват за неуспеха на хуманитарната мисия Червения кръст.

Според руснаците – заради действията на организацията, конвоите на Червения кръст са потеглили твърде късно и не са стигнали до Мариупол навреме.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *