Стефан Янев: Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там

Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там, смята бившият министър на отбраната.

„Моето мнение по темата съм казал и преди – да, ние трябва да помогнем на една страна, която е нападната, по начина, по който го правим досега – хуманитарна помощ по отношение към бежанците, които са пострадалите, които изнасят тежестта на човешките страдания“,  каза бившият премиер Стефан Янев в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „Достатъчно военна помощ има отвсякъде и допълнително изпращане на оръжие от България би било грешка“, заяви още той.

Според него тезата, че ако Украйна бъде оставена сама срещу Русия, то Киев ще капитулира, има основание, но данните, с които разполага, показват, че военната помощ е унищожавана за местните въоръжени сили е унищожаване от руските руските сили в рамките на 24-36 часа след нейното пристигане.

„Трудно е да преценим дали Украйна не би била агресор в един друг вариант за развитие на нещата, каквито не се случиха“, заяви Янев.

„Ако говорим за сделки, при които е имало краен получател държава на НАТО, има и контрагент, който го е платил. Ако Народното събрание вземе решение, това означава, че българската държава ще го даде безвъзмездно“, коментира Янев, твърденията, че България изнася оръжие за Украйна през трети страни.

„В служебния кабинет участваха министри, които и в момента са министри, като например министърът на финансите и не мога да разбера защо сега се държат по този начин  – коментира Янев относно проблемите с плащанията за пътностроителните фирми. „Тези въпроси трябва да се решават от правителството, а не от парламента. От друга страна правителството не е съд за да решава дали договорите са били законни или незаконни. Интересно е как един такъв казус не е решен толкова дълго време“, сподели той относно спрените заплати на строителите.

„Надяваме се скоро да обявя (формирането на нова партия). На финалния етап сме така да се каже. Разбира се, има изисквания на закона за политическите партии, които ние трябва да се съобразим с тях. Имаме готовност. Надявам се в близките седмици това да стане“, обяви Янев.

„Макар и да не са детайлни, имаме решения, които да предложим на обществото“, каза в заключение експремиерът.

Що се отнася до позиционирането на новата формация в политическия спектър, Янев каза, че „чистата идеологическа схема ляво дясно не е толкова интересна, хората вече достатъчно се объркаха в тези идеологеми“.

„Мисля, че е по-важно да кажем, че съмишлениците на това ядро, в което сме се събрали към момента съмишленици, и хората, които ще се влеят в проекта са по-скоро хора, които милеят за България, хора, които мислят за България“, каза Янев.

Източник: Гласове

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *