Йотова за думи на Кирил Петков: Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в сряда да има решение на парламента по отношение на военната помощ за Украйна. По думите ѝ вероятно ще има поправка в сега внесеното решение тъй като последната позиция на външната комисия в парламента е за техническа помощ. Според Йотова ще се сложи едно определение военна и това ще бъде гласувано в народното събрание. Как ще реагират на това отделните партии в коалицията предстои да видим, добави още Йотова.

Тя каза че очаква в следващите дни да станат ясни и аргументите, с които правителството промени последните дни собствената си позиция по отношение помощта с оръжие за Украйна. Според вицепрезидента тази промяна задълбочава противоречията в коалицията, а това поставя България в деликатна ситуация.

Йотова коментира и разногласията в коалицията по отношение договора за доставка на газ с „Газпром“.

„От една страна от София се чуха призиви за таван цената на газта и да се възстановят договорите с „Газпром“. Същевременно вицепремиерът Асен Василев в Брюксел заяви твърдо, че няма да има продължаване на договорите с „Газпром“, както и че не може да има таван на цените. Очаквам по темата с газта да има единна позиция на правителството следващите дни“, добави още Йотова.

Вицепрезидентът коментира и сравнението, което днес направи премиерът Кирил Петков между войната в Украйна и Априлското въстание:

„Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос в Сандански, където беше гост на празника на града.

„Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така, че по-внимателно с историческите паралели! Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са „някакви хора“, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание“, посочва вицепрезидентът Илияна Йотова.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *