Рамазан Байрам започва два дни по-рано за децата в Чернооченско

Исмет ИСМАИЛ

В някои населени места в чернооченско за децата празникът Рамазан Байрам започна два дни по-рано. В събота рано сутринта децата обикаляха от къща на къща и събраха бонбони, сладкиши и други лакомства.

От дълги години в някои населени места бонбоните и мекиците се събират в два различни дни.

По стар обичай в първият ден преди Рамазан Байрам, т. нар. „Арефе“ /тази година в неделя/, рано сутринта се меси тесто за мекици, които се раздават на съседите. Във всички села на общината малките деца обикалят от къща на къща и събират бонбони.

Празнично облечени децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, сладкиши и други лакомства.

По 33 годишна традиция най-дългата опашка за бонбони ще се образува в село Комунига.

Над 200 деца от селото и съседните населени места, и на наши изселници от Република Турция се събират в центъра на Комунига за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.

До късно тази вечер ще продължи разкрасяването центъра на селото. Младежи и техните родителите окичиха с балони централната улица и площада, за да придадат още по-голямо празнично настроение.

Рамазан Байрам ще започне на 2-ри май /понеделник/ с тържествени молитви в джамиите от 6,47 ч.

По традиция в общинския център на Черноочене ще се организират празнични прояви с участието на малчуганите от Детска градина „Знаме на мира“ с. Черноочене. Рамазан Байрам продължава три дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *