Празнична програма да децата обогати Рамазан Байрам в Черноочене

Исмет ИСМАИЛ

Празнична програма на възпитаниците на най-голямата в района детска градина „Знаме на мира“ в Черноочене и филиалите към нея донесоха много настроение на чернооченци в първият ден на Рамазан Байрам.

Малчуганите събраха овациите на своите родители и гости с изпълненията си на откритата сцена в центъра на Черноочене. Под ръководството на своите учителки, малките бяха подготвили с много обич празнична програма.

Децата участващи в летните курсове за изучаване на Коран изпълниха програмата с рецитиране на песнопения /иляхи/, молитви и аети от свещената книга на мюсюлманите.

Събитието беше уважено от кмета на община Черноочене Айдън Осман, председателят на общинския съвет Бедрие Газиюмер, ръководството на община Черноочене, кметове на населени места, родители и много граждани.

Кметът Айдън Осман поздрави присъстващите и всички жители с празника. Община Черноочене изненада с лакомства всички деца.

Тази сутрин с празнични молитви в джамиите преди изгрев слънце започна празника Рамазан Байрям за мюсюлманите от чернооченско.

Млади и възрастни стоици хора препълниха храмовете в района. В тържествените си проповеди имамите призоваха да се спазват нормите за единство, разбирателство, уважение и толерантност.

През празничните дни мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях.

Мюсюлманите отдават почит и на гробовете на починалите си близки.

По традиция първият празничен ден се чества с най-близките, което ги прави още по-близки и щастливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *